Καβάλα: Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της Αποκριάς [πρόγνωση]

Νοτιάδες και στο βάθος... χειμώνας-Οι καιρικές συνθήκες κατά το «πέταγμα» του χαρταετού-Αναλυτική πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες από την ομάδα του Meteokav

Σταδιακή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ανατολική Μακεδονία και στον Νομό Καβάλας από την Κυριακή της Αποκριάς κυρίως με κύρια χαρακτηριστικά τη στροφή των ανέμων σε νοτιάδες, λίγες τοπικές βροχές (που σταδιακά την ερχόμενη εβδομάδα θα γενικευθούν) και τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Τέλος, η μεταβολή αυτή θα μας οδηγήσει σταδιακά την ερχόμενη εβδομάδα σε ένα πιο χειμερινό καιρικό μοτίβο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 αναμένονται τοπικές νεφώσεις και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Tην Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες και έτσι υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων τοπικών βροχών (κυρίως μετά το μεσημέρι). Η πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων τοπικών βροχών διακρίνεται ως εξής:

  • αξιόλογη πιθανότητα στα βορειανατολικά ορεινά του Νομού, Όρος Λεκάνης-Βουνοχωρίου
  • μικρή πιθανότητα στα υπόλοιπα ορεινά, στα βόρεια πεδινά τμηματα του Νομού και σε πεδινά κοντά σε ορεινά
  • πολύ μικρή πιθανότητα στα υπόλοιπα τμήματα

Παράλληλα αναμένεται στροφή των ανέμων σε νοτιάδες και σταδιακή τους ενίσχυση μέχρι το απόγευμα, εώς 5-6 μποφόρ στα παράκτια και ορεινά (ως 7 στη Θάσο) και ως 3-5 μποφόρ στα ηπειρωτικά. Επιπλέον, αναμένεται μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Τέλος, τις νυχτερινές ώρες προς την Καθαρά Δευτέρα υπάρχει πιθανότητα οι βροχές να γενικευθούν και ίσως στις κατηγορίες 1 και 2 πολύ τοπικά και για λίγο να αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023 αναμένονται νεφώσεις με τοπικά ανοίγματα κατά περιόδους. Μικρή πιθανότητα για τοπικές πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι. Οι νότιοι άνεμοι μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν σταδιακά από ανατολικές διευθύνσεις. Oι άνεμοι μέχρι το μεσημέρι θα είναι νότιοι, ως 4-5 μποφόρ στα παράκτια και ορεινά (6 στη Θάσο), 3-4 μποφόρ στα ηπειρωτικά.

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται άστατος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές βροχές μέσα στη μέρω, ενώ κατά τις πρωινές ώρες φαίνεται ότι θα υπάρξει ένα γενικευμένο πέρασμα βροχών που τοπικά θα δώσει έντονα φαινόμενα. Παράλληλα, αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας και σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης.

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 φαίνεται βελτίωση του καιρού με νεφώσεις τοπικά αυξημένες, αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές, ενώ την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας με επιστροφή της πιθανότητας για τοπικές βροχές.

Κλείνοντας, να αναφερθεί ότι βάσει των μεσοπρόθεσμων προγνωστικών δεδομένων και οι επόμενες μέρες του Μαρτίου θα κυλήσουν με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και για συνέχιση των φαινομένων κατά περιόδους.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.