Καβάλα: 50 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο άφησε πίσω της το πέρασμα της βροχόπτωσης από την πόλη

Τα ύψη βροχής τα οποία καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Meteokav και αποτυπώθηκαν στο μετεωρολογικό παρατηρητήριο

Στο επίκεντρο των βροχών βρέθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 η πόλη της Καβάλας και περιοχές γύρω από αυτήν. Τα φαινόμενα οφείλονταν κυρίως σε μια σύγκλιση ανέμων στο εσωτερικό του κόλπου της Καβάλας (βλ. παρακάτω φωτογραφία: άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με ανατολικούς, η περιοχή της σύγκλισης απεικονίζεται με κίτρινο κύκλο).

Ως αποτέλεσμα αυτής η δημιουργία υετοφόρων δεσμών νεφώσεων που κινούνταν βορειανατολικά. Έτσι, περιοχές που βρίσκονταν στο κεντρικό-κεντροανατολικό τμήμα της παράκτιας ζώνης, στο ανατολικό κομμάτι του κάμπου της Καβάλας-Δράμας και περιοχές στο όρος Λεκάνης και γύρω από αυτό βρέθηκαν στο επίκεντρο επιρροής από την σύγκλιση αυτή (Μαύρο πλαίσιο: Μέσα στην περιοχή έντονης επιρροής κινούμενοι βορειότερα παρατηρούταν μείωση του υετού καθώς οι δέσμες κινούμενες μακριά από την πηγή δημιουργίας τους εξασθενούσαν σταδιακά λόγω έλειψης ισχυρού δυναμικού αίτιου).

Αργότερα η κίνηση από βορειανατολική έγινε πιο ανατολική βάζοντας και τη Θάσο για λίγες ώρες εντός της επίδρασης αξιόλογων φαινομένων, έτσι στο Λιμένα έπεσαν σχεδόν 15mm. Παράλληλα, απομακρυνόμενοι από την περιοχή έντονης επίδρασης από την σύγκλιση υπήρχε όπως ήταν λογική μια εκθετική μείωση του ύψους της βροχής.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Meteokav. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υετός που καταγράφηκε στην πόλη της Καβάλας (35-45mm), δηλαδή εώς και σχεδόν 50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, την ώρα που δυτικά στην παράκτια ζώνη ο σταθμός στην Πέραμο κατέγραψε μόλις 1mm και ανατολικά στην Κεραμωτή 9mm. Επιπλέον, εντός του κάμπου Καβάλας-Δράμας ο μετεωρολογικός σταθμός στον Νέο Ζυγό κατέγραψε 19.8mm την ώρα που στο δυτικό κομμάτι του κάμπου το ύψος βροχής κυμάνθηκε στα 4-6mm.

Ενδιαφέρον έχει επίσης να παρατηρήσετε ότι όπως αναφέρθηκε ότι σε όλες τις περιοχές όσο κινούμαστε βορειότερα υπάρχει επίσης μείωση του υετού, απομάκρυνση από την περιοχή της σύγκλισης. Η εικόνα (βλ. παρακάτω) προέρχεται από το μετεωρολογικό παρατηρητήριο ENFOS Φωτοβολταϊκά που μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά στην σελίδα του Meteokav στο link εδώ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα μέχρι και την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, ενώ μετά θα υπάρξει μεν μικρή άνοδος, αλλά και πάλι θα βρίσκεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα, οι τοπικές βροχές θα επιμείνουν και το επόμενο διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.