To «Φεγγάρι των Λουλουδιών»: Ένα ολόγιομο φεγγάρι για δύο διαδοχικές νύχτες. Πότε θα το δούμε

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η έκλειψη της Σελήνης, η πρώτη από τις δύο που θα δούμε μέσα στο 2023

Ένα μοναδικό συνδυασμό αστρονομικών φαινομένων θα δούμε μέσα στον Mάιο και συγκεκριμένα την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, αν το επιτρέψουν φυσικά οι καιρικές συνθήκες, καθώς η πανσέληνος θα εμφανιστεί την ίδια μέρα με μια σεληνιακή έκλειψη, μερικώς ορατή και στη χώρα μας.

Η έκλειψη του Μαΐου θα είναι η πρώτη από τις δύο που θα δούμε το 2023. Η κορύφωση της φωτεινότητας της πανσελήνου θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 20:30, ενώ λίγο πριν θα έχει πραγματοποιηθεί η ανατολή της Σελήνης, κάτι που σημαίνει ότι το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως, ενώ θα λάβει μια κοκκινωπή απόχρωση, πιο σκούρα από τη συνηθισμένη.

Η πανσέληνος του Μαΐου είναι γνωστή και ως το «Φεγγάρι των Λουλουδιών», με το φεγγάρι να φαίνεται ολόγιομο για δύο διαδοχικές νύχτες (Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Μαΐου 2023). Το όνομα προέρχεται από την φυλή Algonquin και επικράτησε, καθώς κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα ανθίζουν πολλά λουλούδια.

Στην Ευρώπη η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του Γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά τον μεσαίωνα και παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.