«Γαλάζιες Σημαίες» 2023: Μείον 4 σημαίες στον Δήμο Παγγαίου, διατηρούν τις «δυνάμεις» τους Καβάλα, Νέστος, Θάσος

Μείωση των «σημαιών» στην ΠΕ– Φέτος θα έχει 12 ενώ πέρσι κυμάτιζαν 16 – Διαβάστε ποιες δημοφιλείς παραλίες τέθηκαν εκτός

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 617 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες, επτά περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ Καβάλα σημειώθηκε πτώση 4 σημαιών, λόγω της «εξόδου» από τη λίστα 4 δημοφιλέστατων παραλιών στο Δήμο Παγγαίου, όπως αυτές των Αμμολόφων, της Νέας Ηρακλείτσας, της Νέας Περάμου και του Οφρυνίου/Τούζλας.

Στο Δήμο Νέστου, υπάρχουν δύο σημαίες στην Κεραμωτή, στον Δήμο Καβάλας 3 και στη Θάσο 5, ενώ στο Δήμο Παγγαίου αυτές που… απέμειναν ήταν οι παραλίες Σαρακήνα και Ορφάνι

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι βραβευμένες στην Περιφέρεια ΑΜΘΞ έχουν ως εξής:

ΠΕ ΕΒΡΟY [1]

Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ [4]

Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Μέση
Φανάρι/Camping
Φανάρι/Ιουλία

ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ [5]

Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα

Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Λεύκιππος
Μάνδρα
Μυρωδάτο

ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ [7]

Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Ammos beach
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Paralia Beach

Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Περιγιάλι
Τόσκα/Tosca Beach

Δήμος Παγγαίου
Σαρακήνα
Ορφάνι

ΠΕ ΘΑΣΟΥ [5]

Δήμος Θάσου
Θάσος Πόλη/Λιμανάκι
Μακρύαμμος
Πευκάρι 2/Alexandra Beach
Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach
Χρυσή Αμμουδιά/Golden Beach Camping
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις (38 για τις μαρίνες και 51 για τα τουριστικά σκάφη), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.