Το ατύχημα με το Antonov-12 έναν μήνα πριν τη συντριβή του στην Καβάλα: Νέα στοιχεία για την τραγωδία

Είχε εμπλοκή σε περιστατικό στο αεροδρόμιο της πολωνικής πόλης Rzeszów - Ερωτηματικά για το αν αποτέλεσε την αιτία της διαρροής που οδήγησε στη συντριβή του σε χωράφια του Παγγαίου

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 ένα μεταγωγικό αεροπλάνο Antonov-12 της ουκρανικής εταιρείας Meridian LTD συντρίβεται στο βορειοανατολικό Παγγαίο. Τα 8 μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου το οποίο μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών από τη Σερβία με τελικό προορισμό τη Ντάκα του Μπαγκλαντές σκοτώνονται ακαριαία, ενώ η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου να αποτελούν ακόμη γρίφο, έναν χρόνο σχεδόν μετά το περιστατικό.

Κάποιες πληροφορίες, όμως, που προέρχονται από την ουκρανική πλευρά, η οποία είναι εμπλεκόμενο μέρος στη διερεύνηση, ως παρατηρητής, λόγω του ουκρανικού νηολογίου του αεροσκάφους, αν και είναι ακόμη συγκεχυμένες, όμως αναδεικνύουν μια πτυχή της προϊστορίας του μοιραίου αεροσκάφους, η οποία πιθανώς να οδήγησε στην πτώση του.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αναπαρήγαγαν εσχάτως ιστότοποι, επικαλούμενοι την ουκρανική αρχή διερεύνησης αεροπορικών περιστατικών, στις 19 Ιουνίου 2022, δηλαδή σχεδόν έναν μήνα πριν τη συντριβή, το Antonov-12B είχε εμπλοκή σε περιστατικό στο αεροδρόμιο της πολωνικής πόλης Rzeszów.

Ενώ τροχοδρομούσε ακολουθώντας ένα όχημα καθοδήγησης (FOLLOW ME) προς το χώρο στάθμευσης, παρέκκλινε του ίχνους πορείας που έπρεπε να ακολουθήσει, με αποτέλεσμα το δεξί ακροπτερύγιο να χτυπήσει σε στύλο φωτισμού. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν ζημιές στο χείλος προσβολής της πτέρυγας. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν αυτές οι ζημιές επισκευάστηκαν επαρκώς ή αποτέλεσαν την αιτία της διαρροής που οδήγησε στη συντριβή του μεταγωγικού στο Παγγαίο, έναν μήνα αργότερα.

Σημειώνεται ότι το τελικό πόρισμα, για το οποίο είναι υπεύθυνη η ανεξάρτητη ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ), που ελπίζεται να δώσει απαντήσεις και σε πολλά άλλα ερωτήματα για την τραγωδία, εκκρεμεί.

*Πηγή: flight.com.gr-Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης