Ένα θηλυκό Μαυροκιρκίνεζο απελευθερώθηκε στα Τενάγη των Φιλίππων [βίντεο]

Το πουλί, το οποίο ανήκει στο είδος των μικρότερων γερακιών της Ευρώπης, ήταν εξαντλημένο με ένα εκτεταμένο αιμάτωμα στο αριστερό φτερό-Γιατί απελευθερώθηκε στα Τενάγη

Ένα θηλυκό Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus) έφτασε από τη Λήμνο στα χέρια του Τεχνολόγου Γεωπόνου και μέλους του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, Άρη Χρηστίδη πριν από περίπου 10 μέρες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το πουλί ήταν εξαντλημένο με ένα εκτεταμένο αιμάτωμα στο αριστερό φτερό του (στο αντιβράχιο). Μετά από γρήγορη ανάρρωση και ενδυνάμωση το γεράκι απελευθερώθηκε στα Τενάγη των Φιλίππων νωρίς το πρωί της Τετάρτης 31 Μαΐου, ώστε να συνεχίσει την πορεία του και να φτάσει εγκαίρως στον προορισμό του.

Γιατί απελευθερώθηκε στα Τενάγη

Όπως διευκρινίζει ο κ. Χρηστίδης, τα Τενάγη είναι από τις σημαντικές περιοχές για το είδος, μιας και τα Μαυροκιρκίνεζα σταματούν εδώ κάθε χρόνο και μένουν για αρκετές μέρες πριν συνεχίσουν. Μάλιστα είχε εντοπιστεί την προηγούμενη μέρα της απελευθέρωσης ένα κοπαδάκι 5 ατόμων (πιθανώς ήταν πολλά περισσότερα στην περιοχή μιας και δεν υπήρχε χρόνος για καλύτερο ψάξιμο).

Τα Μαυροκιρκίνεζα μαζί με τα Νανογέρακα (Falco columbarius) είναι τα μικρότερα γεράκια της Ευρώπης με μέγεθος 25-30 εκατοστά (μικρότερο από δεκαοχτούρα). Είναι μεταναστευτικά γεράκια και κάθε άνοιξη περνούν από την Ελλάδα ερχόμενα από την Αφρική σε χαλαρά κοπάδια των 10-30 συνήθως ατόμων, συχνά όμως οι ομάδες αριθμούν πολλά περισσότερα.

Σταματούν σε βιότοπους με χαμηλό υψόμετρο, συχνά σε χωράφια, για να ανακτήσουν δυνάμεις και να τραφούν με έντομα και σαύρες. Μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης συνεχίζουν την πορεία τους προς τον βορά και στις περιοχές αναπαραγωγής τους, για να εμφανιστούν ξανά για λίγο το φθινόπωρο.

Όπως όλα τα γεράκια εμφανίζουν φυλετικό διμορφισμό, δηλαδή τα δύο φύλα δε μοιάζουν μεταξύ τους, με τα αρσενικά να έχουν σταχτί χρώμα (από αυτό πήρε το όνομά του Μαυροκιρκίνεζο) και τα θηλυκά σταχτύ από πάνω και πορτοκαλί από κάτω με πανέμορφα σχέδια στο κεφάλι.

Ο κ. Χρηστίδης ευχαριστεί την Άννα Τοσούνογλου για τη μεσολάβηση και όσους άλλους βοήθησαν για τη διάσωση του Μαυροκιρκίνεζου.

Δείτε βίντεο από την απελευθέρωση του γερακιού

*Βίντεο-φωτογραφίες: Άρης Χρηστίδης