Οδεύοντας στο απόγειο της θερμής εισβολής: Η εκτίμηση των θερμοκρασιών στην Καβάλα για το πρώτο «δύσκολο» βράδυ

Έντονη η δυσφορία στα παράκτια και στην πόλη-Από ποια ώρα και μετά θα δώσουν μια... ανάσα δροσιάς οι ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι

Οδεύουμε σταδιακά στην πιο δύσκολη φάση του κύματος ζέστης και ήδη με την εξασθένηση της θαλάσσιας αύρας η θερμοκρασία στην πόλη της Καβάλας παρουσιάζει σχετική άνοδο, με τον δείκτη δυσφορίας να παραμένει επίσης σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα σε περιοχές του κάμπου, η θερμοκρασία είναι +1 με +2,5 βαθμούς επάνω σε σχέση με εχθές την ίδια ώρα, ενώ ταυτόχρονα το σημείο δρόσου κυμαίνεται και αυτό σε μεγαλύτερα επίπεδα, που σημαίνει σαφώς πιο υγρή ατμοσφαίρα και κατά συνεπεία πολύ αργό ρυθμό πτώσης της θερμοκρασίας για τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, το φαινόμενο αυτό θα είναι ιδιαίτερα έντονο στα παράκτια λόγω χαμηλής ηπειρωτικότητας (μορφολογία εδάφους και υψηλή θερμοχωρητικότητα της θάλασσας) και ιδίως στην πόλη σε συνάρτηση με το επιπλέον φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας, κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ωστόσο και στα ηπειρωτικά τμήματα το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιουλίου 2023 η θερμοκρασία θα πέσει με αργούς ρυθμούς. Σταδιακά και μετά τις 23:00 περίπου θα έχουμε απόγειο αύρα με μορφή ασθενών βορειοδυτικών ανέμων και έτσι η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σχετική πτώση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περιοχές του κάμπου όπου έχουν για παράδειγμα το Παγγαίο στα δυτικά τους (πχ Παλαιοχωρι, Νικήσιανη, Ελευθερούπολη κτλ) και θα βρίσκονται στην ζώνη των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων με καταβατικά χαρακτηριστικά, μέσα στη νύχτα πιθανώς να έχουν ακόμη πιο αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης της θερμοκρασίας.

Στα παρακάτω γραφήματα από τον μετεωρολογικό σταθμό της Ραψάνης βλέπουμε την άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες ώρες με την παράλληλη εξασθένηση της θαλάσσιας αύρας. Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε την τρέχουσα θερμοκρασιακή κατάσταση από το μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Meteokav.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.