Καβάλα: Έρχεται ένα θερμό Σαββατοκύριακο. Πού θα φτάσει το θερμόμετρο [πρόγνωση]

Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας-Αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες μέρες από την ομάδα του Meteokav

Η αναμενόμενη εκ νέου άνοδος της θερμοκρασίας που έχει αρχίσει από την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο φέρνοντας ξανά τη θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη κορύφωση του παρατεταμένου θερμού διαστήματος που διανύει η περιοχή μας (ουσιαστικά από τις 12 Ιουλίου 2023). Ωστόσο μετά το Σαββατοκύριακο δε θα υπάρξει τερματισμός του διαστήματος αυτού με την πιθανότητα νέας κορύφωσης να είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Γενικές παρατηρήσεις για τον καιρό τις επόμενες μέρες

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες στα παράκτια, αλλά αυτό δε σημαίνει και μικρότερη δυσφορία, καθώς η υψηλή σχετική υγρασία λόγω της έντονης θαλάσσιας αύρας οδηγεί σε εξίσου υψηλή δυσφορία.

Σε πολλά παράκτια τμήματα λόγω χαμηλής ηπειρωτικότητας και ιδίως στην πόλη της Καβάλας (όπου υπάρχει και η αστική θερμονησίδα) ιδιαίτερη προσοχή θέλει το διάστημα αργά το απόγευμα-πρώτες βραδινές ώρες όπου η θερμοκρασία μένει στάσιμη (ή και παρουσιάζει μικρή άνοδο κυρίως εντός της πόλης) και ταυτόχρονα επικρατεί συνήθως σχετική άπνοια λόγω παύσης της θαλάσσιας αύρας (αύξηση δυσφορίας).

Στα ηπειρωτικά το διάστημα που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή είναι οι μεταμεσημβρινές-απογευματινές ώρες.

Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

  • Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023: Δε θα υπάρξει κάποια ουσιαστική άνοδος και οι θερμοκρασίες θα κινηθούν περίπου στα σημερινά επίπεδα
  • Σάββατο 22 Ιουλίου 2023: Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά πεδινά θα κυμανθεί από 22-25 °C έως και 37-40 °C κατά μέσο όρο (οι χαμηλότερες ελάχιστες θα εντοπίζονται στο εσωτερικό κλειστών κάμπων, ενώ οι υψηλότερες μέγιστες στα βορειότερα τμήματα των κλειστών κάμπων και γύρω από το Παγγαίο). Στα παράκτια τμήματα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-27 °C έως και 32-36 °C (οι χαμηλότερες ελάχιστες θα εντοπίζονται σε παράκτια τμήματα με επίπεδο ανάγλυφο μακριά από ορεινά π.χ. Κεραμωτή, Τούζλα, ενώ οι υψηλότερες ελάχιστες στην πόλη της Καβάλας).
    Στα ορεινά η θερμοκρασία από 19-22 °C εώς 32-35 °C (οι χαμηλότερες ελάχιστες σε οροπέδια)
  • Κυριακή 23 Ιουλίου 2023: Στα ηπειρωτικά πεδινά από 23-26 °C εώς 37-40 °C κατά μέσο όρο. Στα παράκτια τμήματα από 22-26 °C εώς 33-36 °C κατά μέσο όρο. Στα ορεινά από 21-24°C εώς 33-35 °C
  • Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023: Από αργά το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει σταδιακή στροφή των ανέμων σε ανατολικούς-βορειανατολικούς που θα σηματοδοτήσουν και την πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της Δευτέρας τόσο σε πραγματική όσο και σε αισθητή θερμοκρασία
  • Τρίτη 25 Ιουλίου 2023: Μικρή περαιτέρω πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές
  • Τετάρτη 26-Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023: Άνοδος της θερμοκρασίας που θα τη φέρει ξανά σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα

Από το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 θα υπάρξει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας με το πιθανότερο σενάριο να είναι ότι η πτώση αυτή (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) να μην είναι απότομη και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα για ένα διάστημα περίπου 3-6 ημερών.

Έπειτα η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη με υπαρκτό το σενάριο να υπάρξει και κάποια μεγαλύτερη πτώση του υδραργύρου και επιστροφή της πιο γενικευμένης αστάθειας (πολύ τοπικά φαινόμενα ίσως υπάρξουν κι άλλες μέρες).