Καύσωνας: Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βιώνει θερμοκρασίες άνω των 41 °C

Πολύ υψηλές οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας-Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μεγάλα στικά κέντρα

Μικρή περαιτέρω άνοδο σημείωσε η θερμοκρασία στη χώρα την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 43-45 βαθμούς Κελσίου. Αυτό έχει αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με meteo.gr και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, περίπου 8,7 εκ. άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41°C, ενώ περίπου 120.000 άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 45°C.

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν τους μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας:

  • Αθήνα
  • Θεσσαλονίκη
  • Λάρισα
  • Ιωάννινα
  • Πάτρα
  • Ηράκλειο

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Οσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 αναμένεται το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 3 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.