Τι καιρό θα κάνει τον Αύγουστο: Πότε θα έχουμε ξανά 40άρια [βίντεο]

Ο Θοδωρής Κολυδάς (ΕΜΥ) αναλύει τα δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα τον Αύγουστο μετά το παρατεταμένο κύμα καύσωνα

Βαθμιαία άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από τα μέσα της εβδομάδος στην περιοχή μας και ήδη η ΕΜΥ από την Πέμπτη και μετά προβλέπει θερμοκρασίες της τάξεως των 39 με 40 βαθμών στα ηπειρωτικά.

Στο παρακάτω μετεώγραμμα που εμφανίζει την πορεία της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850hPa στην Αθήνα, διακρίνουμε τη σταθερά ανοδική πορεία του υδραργύρου με θερμοκρασίες κατά 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, με το μέγιστο των θερμοκρασιών να σημειώνεται στις 6 Αυγούστου.

Για τις επόμενες ημέρες εμφανίζεται μεν μια καθοδική τάση των θερμοκρασιών, αλλά παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες έχουν την τάση να διατηρηθούν και πάλι σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για αισθητή ζέστη, αλλά όχι στα επίπεδα του καύσωνα.

Το κλιματικό μοντέλο του ECMWF δεν εμφανίζει υψηλότερες από το κανονικό τις τιμές της θερμοκρασίας για την χώρα μας στα 2m και διαφέρει με το GFS το οποίο μας τονίζει ότι οι αποκλίσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες από τους 1-2 βαθμούς που δίνει το ECMWF.

Οι αποκλίσεις αυτές διακρίνονται καλύτερα στο βίντεο που ακολουθεί. Λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο επανερχόμαστε σε κανονικά επίπεδα και απ’ ότι δείχνουν τα πρώτα προγνωστικά δεν διαφαίνεται κάποια ανησυχητική ζέστη μέχρι τότε.

Άξιο λόγου είναι ότι από τις 7-13 Αυγούστου 2023 τα προγνωστικά του ECMWF αρχίζουν να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα του GFS, οπότε στην χώρα μας παρουσιάζονται κανονικές θερμοκρασίες.

Αντίθετα η υπόλοιπη Κεντρική και η Βόρεια Ευρώπη εκείνο το διάστημα αλλά και από τις αρχές του μήνα θα έχουν χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, λόγω της συνεχούς διελεύσεως βαρομετρικών χαμηλών.

Την περαιτέρω προοπτική του καιρού θα την επανεξετάσουμε τις επόμενες ημέρες, ίσως και με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, αρκεί να υπάρχει μια καλύτερη συμφωνία των προγνωστικών μοντέλων που χρησιμοποιούμε.

Από πλευράς ανέμων το πεδίο θα είναι αρκετά εξασθενημένο και δεν διαφαίνονται ισχυρά μελτέμια το πρώτο δεκαήμερο.

Πηγή: news247.gr