ΔΕΥΑ Καβάλας για διαρροή λυμάτων στη Ραψάνη: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αποχετευτικό αγωγό. Αναμένονται τα αποτελέσματα

Η απαγόρευση κολύμβησης στην ακτή ισχύει μέχρι νεοτέρας

Το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Αυγούστου 2023 η Δημοτική Αρχή Καβάλας ανακοίνωσε ότι «προέκυψε θραύση και των δύο κλάδων του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού πόλης Καβάλας, στο αντλιοστάσιο αποχέτευσης Α2, στην περιοχή της Ραψάνης. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει διαρροή λυμάτων στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή».

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, η οποία και απομάκρυνε τους λουόμενους που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην παραλία για το μεσημεριανό τους μπάνιο, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες αρχές.

Λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε και επίσημα η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για «προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης» στην παραλία της Ραψάνης.

Το πρωί του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2023, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης [ΔΕΥΑ] Καβάλας ανακοίνωσε ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε και ότι δείγματα θαλασσινού νερού έχουν αποσταλεί για έλεγχο σε διαπιστευμένο εργαστήριο.

Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση κολύμβησης ισχύει μέχρι νεοτέρας.

«Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 04.08.2023 και ώρα 20:30 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού πόλης Καβάλας, στην περιοχή «Ραψάνη», η οποία διακόπηκε την ίδια ημέρα λόγω θραύσης και των δύο (2) κλάδων του.

Τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Καβάλας, εργαζόμενα με εντατικούς ρυθμούς κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και με τη συνδρομή βυτιοφόρων μεταφοράς λυμάτων (ιδιοκτησίας της, εξωτερικού συνεργάτη της και της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου) φρόντισαν ώστε η ολοκλήρωση των εργασιών να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και να μην υπάρξει υπερχείλιση λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της «Ραψάνης».

Η ΔΕΥΑ Καβάλας στο πλαίσιο τήρησης των απαιτήσεων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της ΕΕΛ πόλης Καβάλας έλαβε δείγματα θαλασσινού νερού από την γειτονική ακτή της «Ραψάνης» που επηρεάζεται από τυχόν υπερχείλιση λυμάτων και τα απέστειλε για έλεγχο σε διαπιστευμένο κατά το πρότυπο EN ISO/IEC 17025 εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους φορείς για τις ενέργειές τους».

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ
Απόστολος Χρόνης