Ο καιρός στην Καβάλα: Αλλαγή του σκηνικού με καταιγίδες και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων [πρόγνωση]

Ενισχύονται οι άνεμοι και πέφτει η θερμοκρασία-Πότε αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή τα φαινόμενα-Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

Μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού σταδιακά από αργά τη νύχτα του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2023 (μετά τα μεσάνυχτα) προς τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Αυγούστου 2023 με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, την ενίσχυση των ανέμων, καθώς και την πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων.

Η θερμοκρασία θα επιστρέψει και θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας. Παράλληλα θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι, το γνωστό μελτέμι.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής θα υπάρξει ένα πέρασμα βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Η πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων σε αυτό το διάστημα διακρίνεται ως εξής:

  1. Υψηλή στα δυτικά και βορειότερα τμήματα του Νομού
  2. Μικρότερη στα νότια και ανατολικά τμήματα

Τα φαινόμενα τοπικά και πρόσκαιρα κυρίως στην κατηγορία 1 πιθανώς να έχουν έντονο χαρακτήρα και να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Εν συνεχεία και κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν εκ νέου τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Αξιόλογη στα νότια και ανατολικά τμήματα του Νομού, στην παράκτια ζώνη αλλά και στην Θάσο
  2. Μικρότερη σε όλα τα υπόλοιπα

Τοπικά υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζιού μικρού-μεσαίου μεγέθους.

Σχετικά με την επικράτηση των βορειοανατολικών ανέμων, σε περιοχές που έχουν στα βόρεια τους ορεινούς όγκους πιθανώς οι άνεμοι σε αυτές τις περιοχές να έχουν καταβατικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε απόλυτες τιμές να είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο, ωστόσο η αισθητή θερμοκρασία θα είναι σαφώς καλύτερη από την πραγματική.