Καβάλα: Το πιο κρύο Αυγουστιάτικο ξημέρωμα καταγράφηκε από μετεωρολογικό σταθμό του δικτύου του Meteokav

Σε ποια περιοχή καταγράφηκε αυτό το ρεκόρ, πόσο έφτασε ο υδράργυρος και ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν σε αυτό

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ τον μήνα Αύγουστο σε πεδινή περιοχή του Νομού Καβάλας καταγράφηκε την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 από τον μετεωρολογικό σταθμό του δικτύου του Meteokav στον Νέο Ζυγό.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Παρασκευής 11 Αυγούστου 2023 έπεσε στους 12,7°C (Δείτε εδώ το μετεωρολογικό δίκτυο σε πραγματικό χρόνο).

Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ ήταν στις 7 Αυγούστου 1969 στον Αμυγδαλεώνα της Καβάλας (ΕΜΥ) με 13,9 °C και στις 31 Αυγούστου 2017 στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» (ΕΜΥ) με 13,6.°C.

Σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, κύριοι συντελεστές για αυτήν την εντυπωσιακή τιμή είναι η ψυχρή εισβολή που έχει κορυφωθεί μετά το πέρασμα του χθεσινού ψυχρού μετώπου, αλλά και οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για αναστροφή ακτινοβολίας που επικράτησαν στον κάμπο Καβάλας-Δράμας (ξαστεριά και άπνοια).

Σημειώνεται ότι η τιμή δεν είναι πρωτοφανής, μιας και το πολύ περιορισμένο μετεωρολογικό αρχείο για την περιοχή μας για την περίοδο πριν το 2006 καθιστά το «σπάσιμο» τέτοιων ρεκόρ πιο εύκολο.