Μεγάλη φωτιά μαίνεται στο Άγιον Όρος. Έκκληση στους προσκυνητές να επιστρέψουν στις Μονές

Περίπου 100 προσκυνητές βρίσκονταν το βράδυ της Πέμπτης στο καταφύγιο της Παναγιάς, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων

Σε δύσβατο σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, στην περιοχή της Κερασιάς στο Άγιον Όρος, μαίνεται από το απόγευμα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 2023 πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία. Η φωτιά καίει δασική έκταση με πυκνή βλάστηση. Επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ στο σημείο πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, έντασης 5 και τοπικά 8 μποφόρ.

Το απόγευμα της Πέμπτης στη «μάχη» με τις φλόγες ρίχτηκαν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να συνδράμουν και πάλι το έργο της κατάσβεσης.

Λόγω της πυρκαγιάς στο σημείο Σταυρός, στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα στη θέση Κερασιά, γίνεται έκκληση στους προσκυνητές που ανεβαίνουν στην κορυφή του Άθωνα να επιστρέψουν στις Μονές όπου φιλοξενούνται.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 είναι η πανήγυρη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και γιορτάζει το εκκλησάκι στην κορυφή του Άθωνα, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός προσκυνητών να βρίσκεται καθοδόν προς το βουνό.

Παράλληλα συνιστάται στους προσκυνητές που είχαν προγραμματίσει να ανέβουν το πρωί της Παρασκευής 18 Αυγούστου 2023 στον Άθωνα να μην ξεκινήσουν την ανάβαση, αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν από τις Μονές ότι η φωτιά είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Περίπου 100 προσκυνητές βρίσκονταν το βράδυ της Πέμπτης στο καταφύγιο της Παναγιάς, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και θα παραμείνουν εκεί. Η σύσταση από τους μοναχούς είναι να μην προχωρήσουν στην ανάβαση, ενώ διαβεβαιώνεται πως δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

*Πηγή: voria.gr