Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Ο καπνός έφτασε μέχρι την Καβάλα [βίντεο, φωτογραφίες]

Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα-Κλειστή η Εγνατία-Εκκενώσεις οικισμών και μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν μέσα λόγω καπνού. Χρήστος Μέτιος: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο»

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό «θα είναι μία δύσκολη νύχτα με ριπές ανέμου 7-8 μποφόρ».

Η φωτιά στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια όπου έχουν προκληθεί υλικές ζημιές τόσο σε οικίες όσο και σε αυτοκίνητα και επιχειρήσεις. Παράλληλα, κοντά σε σπίτια έχει φτάσει η φωτιά και στο χωριό Αγνάντια.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι ανάμεσα στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια και κινείται νοτιοδυτικά, με ισχυρό άνεμο, έντασης 7-8 μποφόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλαξε η φορά του άνεμου και το μέτωπο απομακρύνεται από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, καίει παράλληλα με την Εγνατία Οδό.

Την ίδια ώρα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς, ενώ σπεύδουν τρία ακόμα σκάφη του Λιμενικού.

Επίσης, στις περιοχές των μετώπων της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται ήδη 5 ασθενοφόρα, ενώ υπάρχουν ακόμη 3 σε ετοιμότητα να επιχειρήσουν όπου χρειαστεί. Προς το παρόν οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ έχουν συνδράμει τις εκκενώσεις των οικισμών Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό παρέχοντας βοήθεια σε 10 άτομα με κινητικά προβλήματα. Από το μέτωπο της πυρκαγιάς οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν διακομίσει έναν πυροσβέστη με συμπτώματα δύσπνοιας στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει θέσει σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το παράρτημα του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα περιστατικά που επιχειρούν οι διασώστες των ασθενοφόρων.

Εκκενώσεις οικισμών

Το πρώτο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 12:40 το μεσημέρι και ανέφερε «Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός Αλεξανδρούπολη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Το δεύτερο μήνυμα που εστάλη λίγο αργότερα ανέφερε: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό να απομακρυνθούν επίσης προς την Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, λίγο πριν τις 18:00, με τέταρτο μήνυμα του 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Άνθεια να εκκενώσουν την περιοχή τους προς την Αλεξανδρούπολη.

Όλοι οι κατοίκοι των περιοχών που έχουν εκκενωθεί οργανωμένα θα μεταφερθούν στο Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου θα τους υποδεχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και ο Ερυθρός Σταυρός.

Παράλληλα, εκκενώθηκε και το παιδικό χωριό SOS με 19 παιδιά και έξι ενηλίκους.

Επίσης, εκκενώθηκε και το καταφύγιο αδέσποτων ζώων το οποίο βρίσκεται κοντά στα πύρινα μέτωπα, όπως ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Facebook το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μήνυμα από το 112 στην Αλεξανδρούπολη: «Μείνετε μέσα λόγω του καπνού»

Μήνυμα, προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης εστάλη λίγο πριν τις 18:30 από το 112, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα παραπέμπει τους πολίτες σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας.

Κλειστό τμήμα της Εγνατίας Οδού Κήπων-Αλεξανδρούπολης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου.

Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορά στο τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών-Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η Αστυνομία είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, ενώ άμεσα, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, διατέθηκαν 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Χρήστος Μέτιος: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο Δήμος, ο Στρατός… Είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Ο αέρας «έφερε» τον καπνό μέχρι την Καβάλα

Εντωμεταξύ πολλοί κάτοικοι της Καβάλας αναρωτήθηκαν αν υπάρχει φωτιά στον Νομό, καθώς ο καπνός έφτασε μέχρι την Καβάλα και τη Θάσο, όπως δείχνει και το παρακάτω βίντεο του Meteokav στο οποίο καταγράφεται η κίνηση του καπνού [Πηγή δορυφορικής εικόνας: SAT24].

*Με πληροφορίες από το protothema Φωτογραφίες: Facebook