Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τραϊανούπολη. Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων [βίντεο-φωτογραφίες]

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στη μάχη της κατάσβεσης και ο Στρατός - Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι

Τεράστιες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το πύρινο μέτωπο που καίει για δεύτερη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη, μια φωτιά που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Αυγούστου 2023 και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις, τις οποίες δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και του Στρατού.

Αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μέτωπο ανάμεσα στον οικισμό Λουτρό και τον οικισμό Λουτρά Τραϊανούπολης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι “λίγο πιο ελεγχόμενη”. Παράλληλα όμως τόνισε πως η πυρκαγία δεν θα είναι εύκολη, καθώς είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. “Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών” είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο OPEN, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας πως η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλύτερη απ’ ότι τη νύχτα, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του λόγω ενδεχόμενης αλλαγής των ανέμων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοτική Ενότητα της Τραϊανούπολης, εκεί όπου βρίσκονται οι οχτώ οικισμοί που εκκενώθηκαν το Σάββατο.

Σε ανάρτησή του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς ανέφερε: “Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής και απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε 8 οικισμούς. Σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από το Σάββατο 19/8/23 βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας”.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή

Από το πρωί εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή μαζί με ενισχυμένες επίγειες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

  • 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,
  • 1 PZL,
  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους

Εφιαλτικές ήταν οι στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι στα χωριά Λουτρό και Αγνάντια το βράδυ του Σαββάτου.

Κάτοικοι των τριγύρω χωριών από τα μέτωπα της φωτιάς κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους καθώς οι φλόγες βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ εκκενώθηκε και ένα ξενοδοχείο. Αδιάκοπες ήταν οι προσπάθειές τους για να σώσουν τα χωριά τους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μάλιστα, απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρό. Στους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι έχουν καεί εννέα σπίτια (τέσσερα στον πρώτο οικισμό και πέντε στον δεύτερο) και μια εκκλησία. Η πυρκαγιά βγήκε γρήγορα εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Έτσι, εστάλη μήνυμα από το 112 για εντολή εκκένωσης των περιοχών Ανθεία, Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα.

Πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε κέντρο υγείας με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με το e-evros.gr, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διακομίστηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΈβρουΣπύρος Κούτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κούτρας βρισκόταν από το πρωί στα μέτωπα της φωτιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα λόγω και των αναθυμιάσεων. Η κατάσταση της υγείας του πάντως δεν εμπνέει ανησυχία και αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο.

Λόγω της φωτιάς έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο τοξικό νέφος καπνού στην Αλεξανδρούπολη. Γι’ αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης που είχε διακοπεί λόγω της φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την συγκεκριμένη περιοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς επιπέδου 4 σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.