Καβάλα: Η ένταση των ανέμων και τα ποσοστά υγρασίας τις επόμενες ώρες στον Δήμο Νέστου όπου μαίνεται η φωτιά [βίντεο]

Ανάλυση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή σύμφωνα με την πρόβλεψη του Fire Weather Index

Μη ομάδα του Meteokav, με αφορμή τη φωτιά στην περιοχή του Διαλεκτού στον Δήμο Νέστου, πραγματοποίησε μια ανάλυση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή για τις επόμενες ώρες. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την πρόβλεψη του Fire Weather Index και την ένταση-διεύθυνση του ανέμου από το ECWMF (Πηγή: Meteologix).

Η ανάλυση από την ομάδα του Meteokav

O Fire Weather Index είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όσο πιο ξηρός είναι ο αέρας (δηλαδή όσο χαμηλότερη η σχετική υγρασία) και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Ως αποτέλεσμα, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη. Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσης. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνο τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και δε συνυπολογίζεται η επίδραση της πυρκαγιάς στην τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

Δυστυχώς, στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Αυγούστου 2023 σε γενικές γραμμές άνεμοι μέτριας έντασης από διευθύνσεις με καταβατική επίδραση (λίβας ανατολικοί-βόρειοι άνεμοι) και έτσι σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία η σχετική υγρασία κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ξηρή ατμόσφαιρα). Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν και «παράθυρα» καλύτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Μέχρι και το απόγευμα οι άνεμοι έπνεαν από ανατολικές-βορειανατολικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ κατά μέσο όρο και η υγρασία κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τις πρώτες βραδινές ώρες υπήρξε μια σταδιακή εξασθένιση των ανέμων (σταδιακά στα 2-4 μποφόρ κατά μέσο όρο) και η διέυθυνση του ανέμου στράφηκε σταδιακά σε βόρειο-βορειανατολικό (ενίσχυση βόρειας συνιστώσας). Ταυτόχρονα αναμένεται μια αργή σταδιακή άνοδος της σχετικής υγρασίας.

Μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 22 Αυγούστου 2023 η διεύθυνση του ανέμου θα παραμείνει ίδια με πολύ μικρή αύξηση της έντασης και με συνέχιση της αργής σταδιακής ανόδου τις σχετικής υγρασίας. Όπως γίνεται κατανοητό και από το βίντεο από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης οι συνθήκες είναι σχετικά καλύτερες, λιγότερο ευνοϊκές για την εξάπλωση πυρκαγιάς.

Μετά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης θα υπάρξει εκ νέου σταδιακή ενίσχυση της των ανέμων ( θα φτάσουν εντάσεις 4-5 μποφόρ κατά μέσο όρο, φαίνονται ελάχιστα ασθενέστεροι σε σχέση με τη Δευτέρα) και στροφή της διεύθυνσης σταδιακά ξανά σε ανατολικούς-βορειανατολικούς (σταδιακή ενίσχυση ανατολικής συνιστώσας). Ταυτόχρονα η υγρασία βαθμιαία θα επιστρέψει ξανά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έτσι οι συνθήκες θα γίνουν ξανά πολύ ευνοϊκές για την εξάπλωση πυρκαγιάς.

Το μοτίβο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και νωρίς το απόγευμα και στη συνέχεια θα έχουμε ξανά σταδιακή βελτίωση των συνθηκών σε παρόμοιο μοτίβο με το βράδυ της Δευτέρας.