Στον δρόμο της «μπλε υπερπανσελήνου»: Πότε θα ανατείλει η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του 2023

Οι δύο τύποι «μπλε φεγγαριού» και η επόμενη πανσέληνος

Η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του 2023 θα ανατείλει στον ουρανό την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023. Αν και ονομάζεται «μπλε υπερπανσέληνος», το φεγγάρι δεν θα είναι μπλε, αλλά πορτοκαλί.

Υπάρχουν δύο τύποι «μπλε φεγγαριού». Η «μπλε υπερπανσέληνος» του Αυγούστου, το «ημερολογιακό μπλε φεγγάρι», ανήκει στην πρώτη κατηγορία, όπου έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια, καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο «μπλε φεγγάρι» θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.

Ο δεύτερος τύπος «μπλε φεγγαριού», που ονομάζεται «εποχιακό μπλε φεγγάρι», περιγράφει την τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις κατά τη διάρκεια μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσέληνους αντί για 12. Το επόμενο εποχιακό «μπλε φεγγάρι», το οποίο επίσης συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, θα ανατείλει στις 19 Αυγούστου 2024.

Ο όρος «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον αστρονόμο και παρατηρητή εκλείψεων της NASA, Φρεντ Έσπενακ.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος της χρονιάς.

Η επόμενη πανσέληνος, το «Φεγγάρι του Θερισμού» όπως είναι γνωστή, θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο γνωστές πανσελήνους του έτους, είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.