Για 13η μέρα η φωτιά καταστρέφει τον Έβρο. Η τιτάνια προσπάθεια κατάσβεσης επικεντρώνεται στο μέτωπο δυτικά του Σουφλίου

Γιατί υπάρχει δυσκολία στην επιχείρηση κατάσβεσης από αέρος-Δυσμενής η πρόγνωση για τους ανέμους στην περιοχή τις επόμενες μέρες

Για 13η μέρα συνεχίζεται η «μάχη» με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο και ειδικά στο μέτωπο δυτικά του Σουφλίου, όπου επιχειρούν εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και ο Στρατός.

Φωτογραφία: e-evros

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι «υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο αυτήν τη στιγμή βλέπουμε μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία υπάρχει πάνω από την πλευρά από την περιοχή της περιοχής Γιάννουλη και Σιδηρώ, οι δύο οικισμοί τώρα που μιλάμε δεν κινδυνεύουν, έχουν θωρακιστεί, δεν υπάρχει καμία απειλή για κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά, δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές».

Φωτογραφία: Ηλίας Κοτσιρέας

Ωστόσο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «υπάρχουν στο πεδίο περισσότεροι από 585 πυροσβέστες αυτήν τη στιγμή με 150 οχήματα. Διεθνείς αποστολές οι οποίες έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από κράτη τα οποία είναι με διμερείς συμφωνίες. Επομένως ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη δυσκολία αυτήν τη στιγμή λόγω κρίσης. Οι προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για βροχή, ούτε καν για καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών από πλευράς ανέμων. Τουναντίον μάλιστα. Την Κυριακή προς Δευτέρα θα έχουμε πολύ μεγάλη ένταση ανέμων. Θα έχουμε έναν βορειοανατολικό άνεμο της έντασης των 7 μποφόρ σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, εμείς θα παλέψουμε αυτά τα δεδομένα και θα ήθελα να διαβεβαιώσουμε ότι οι πυροσβέστες αυτήν τη στιγμή θέλουν όσο τίποτα άλλο να σβήσει αυτή η πυρκαγιά».