Αναπτυξιακή Καβάλας: Εθελοντικός καθαρισμός του λιμανιού των Ελευθερών [φωτογραφίες]

«Ψάρεψαν» παλιά αλιευτικά εργαλεία, δίχτυα, φελιζόλ, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια μέχρι πλαστικές σακούλες, ελαστικά και υφάσματα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 ο εθελοντικός καθαρισμός της ανατολικής προβλήτας του Λιμένα Ελευθερών που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Παγγαίου.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στον καθαρισμό ξεκίνησαν από την Θέση 6 της ανατολικής προβλήτας και κινήθηκαν σε όλο το μήκος της, συγκεντρώνοντας απορρίμματα που ξεπέρασαν σε όγκο τα 10 κυβικά μέτρα. Το σύνολο των απορριμμάτων αποτελούνταν από παλιά αλιευτικά εργαλεία, δίχτυα, φελιζόλ, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, ελαστικά, υφάσματα κ.α.

Η δράση εθελοντικού καθαρισμού του λιμένα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της ενέργειας 6.2 του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» Τ.Π. CLLD/LEADER Αλιείας Ν. Καβάλας, Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020. Στο Σχέδιο συμμετέχουν 22 παράκτιες και νησιωτικές Ομάδες Τοπικής Δράσης Αλιείας της χώρας με συντονίστρια εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Στόχος του Σχεδίου είναι η ανάδειξη των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον σε σχέση με την αλιεία και τις παράκτιες περιοχές, καθώς και τη δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους με την ενθάρρυνση συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων.

«Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση με ενθουσιασμό, τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Παγγαίου και τον Αντιδήμαρχο Παγγαίου, Χρήστο Πριονίδη που διέθεσε ένα απορριμματοφόρο όχημα του δήμου Παγγαίου για τη συλλογή των απορριμμάτων», αναφέρουν οι διοργανωτές της δράσης.