Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς: Αχτίδα ελπίδας μετά από μισό μήνα πύρινης κόλασης

Βελτιωμένη δείχνει η κατάσταση στο μέτωπο κοντά στο Σουφλί-Σε εγρήγορση παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι-Σε «πορτοκαλί συναγερμό» για κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο ο Έβρος

Για πρώτη φορά μετά από 14 ημέρες δείχνει βελτιωμένη η κατάσταση στο δάσος της Δαδιάς. Όπως μεταδίδει το evros-news.gr, το κύριο μέτωπο της φωτιάς καίει μέσα σε ρεματιά, στο γνωστό και ως «Διαβολόρεμα», περίπου 600 με 700 μέτρα από το Σουφλί.

Εκεί έχει δημιουργηθεί μια τεράστια αντιπυρική ζώνη και επιχειρούν για ακόμη ένα βράδυ οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που υπάρχουν στο σημείο, όπως και εθελοντές, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Όλα τα μέτωπα της φωτιάς εντοπίζονται ανάμεσα σε Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη, ενώ η πυρκαγιά απειλεί πλέον τον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, εκεί όπου καίγονται αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς, στο Εθνικό Πάρκο. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν.

Το μόνο «θετικό» είναι ότι οι άνεμοι έχουν στρέψει την πυρκαγιά σε αντίθετη κατεύθυνση από έξι προαναφερόμενες κατοικημένες περιοχές όπου νωρίτερα βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ τα ελικόπτερα εφοδιάζονταν γρήγορα από δεξαμενές που υπάρχουν στην περιοχή και έτσι μπορούσαν αμέσως να επιχειρήσουν.

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» ο Έβρος

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 είναι πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς [κατηγορίας κινδύνου 4] για τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και κατηγορίας 3 για τις περιοχές των δασαρχείων Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας [βλ. παρακάτω].