Πανσέληνος Οκτωβρίου: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Γιατί ονομάστηκε έτσι και ποια η ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους

Στις 28 Οκτωβρίου 2023 θα καταγραφεί στην Ελλάδα η πανσέληνος Οκτωβρίου, η οποία είναι γνωστή ως «Φεγγάρι ή Πανσέληνος του Κυνηγού». Ονομάστηκε έτσι επειδή σηματοδοτούσε την έναρξη του κυνηγιού. Τα ζώα αρχίζουν να παχαίνουν πριν από τον χειμώνα και δεδομένου ότι οι αγρότες είχαν καθαρίσει πρόσφατα τα χωράφια τους κάτω από τη «Σελήνη της Συγκομιδής», οι κυνηγοί μπορούσαν εύκολα να δουν τα ελάφια και άλλα ζώα.

Τα εναλλακτικά ονόματα της πανσελήνου του Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η ονομασία για το «Φεγγάρι του Κυνηγού» ξεκινά από το 1710. Τα δε ονόματα της σελήνης σχετίζονται συχνότερα με τις δραστηριότητες που γίνονταν αυτή την εποχή του χρόνου.

Κάποιες από τις εναλλακτικές ονομασίας για το «Φεγγάρι του Κυνηγού» είναι:

  • Το Drying Rice Moon, περιγράφει μέρος της διαδικασίας μετά τη συγκομιδή της προετοιμασίας του ρυζιού για τον χειμώνα
  • Το Falling Leaves Moon είναι ένας όρος Anishinaabe που υπογραμμίζει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου
  • Το Freezing Moon (Ojibwe) και το Ice Moon (Haida) αναφέρονται στις ολοένα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου
  • Το Migrating Moon (Cree) αναφέρεται στη στιγμή που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα

Σύμφωνα με το National Geographic, ενώ τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά, «λούζοντας» τη γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Το φως αυτό διευκολύνει τους κυνηγούς, οι οποίοι έτσι και αλλιώς την εποχή αυτή περνούν περισσότερες ώρες στη φύση και στα δάση, εν όψει του χειμώνα που πλησιάζει.

*Πηγή: athensvoice.gr