Μαθιός Ρήγας: H Ανατ. Μεσόγειος θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια με το φυσικό αέριο και στην ενεργειακή μετάβαση με την αποθήκευση CO2

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean σε εκδήλωση του East Mediterranean Gas Forum στο Greek Pavilion, στο πλαίσιο του COP28 που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι - Τι είπε για το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας

Την εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου, και να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση, μέσα από νέα projects αποθήκευσης CO2 εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 σε εκδήλωση που διοργάνωσε το East Mediterranean Gas Forum στο Greek Pavilion, στο πλαίσιο του COP28 που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ο ίδιος, θα υποστηριχθεί η βαριά βιομηχανία και η οικονομική ανάπτυξη, με τη προϋπόθεση να υφίστανται οι πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο που ενισχύουν τις επενδύσεις.

«Πρέπει να βρούμε περισσότερο φυσικό αέριο», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας. «Χωρίς νέες έρευνες, δεν έχουμε αρκετό αέριο να φέρουμε από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Γι΄αυτόν τον λόγο, για παράδειγμα, η Energean προχωρεί με τους εταίρους της σε μια νέα γεώτρηση στην Αίγυπτο, η οποία μπορεί να έχει πολύ σημαντική επίδραση – αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε περισσότερα». Στο σημείο αυτό ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της εταιρείας για την Κύπρο: «Πάρτε για παράδειγμα την Κύπρο. Θα θέλαμε πολύ να δραστηριοποιηθούμε εκεί, υποστηρίζοντας την παραγωγή και την εξαγωγή φυσικού αερίου, όπως κάνουμε σε άλλες χώρες. Χρειάζεται, όμως, να υπάρχει η σωστή πολιτική και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο», επεσήμανε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean πρόσθεσε ότι η εταιρεία «είναι υπερήφανη που είναι μέλος του East Mediterranean Gas Forum, ενός ζωτικής σημασίας οργανισμού ο οποίος, όπως και το COP, φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο εταιρείες και κυβερνήσεις για να συζητούν τα θέματα της ενεργειακής αγοράς. Κι είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος της αλυσίδας που αποτελεί τον μόνο τρόπο για την απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας. Η δέσμευση και η αποθήλευση CO2 είναι καίριος τομέας για την παγκόσμια βιομηχανική πολιτική. Όλοι χρειαζόμαστε την βαριά βιομηχανία καθώς υποστηρίζει την καθημερινότητά μας με την παραγωγή της και καθώς απασχολεί πολλούς εργαζόμενους. Άρα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να την απανθρακοποιήσουμε και η δέσμευση και αποθήκευση CO2 μαζί με το υδρογόνο είναι οι απαντήσεις».

To project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας

Ειδικά για το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι «χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσουμε βασισμένοι στις δικές μας τεχνικές και επιχειρησιακές ικανότητες και θα πραγματοποιήσουμε αυτό το project: o Πρίνος θα αποτελέσει τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο CO2 στη ΝΑ. Ευρώπη, επιδρώντας σημαντικά στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της περιοχής.  Η ιστορία του Πρίνου δείχνει ότι η ιδιωτική βιομηχανία διαδρματίζει έναν καίρο ρόλο όταν κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές δουλεύουν μαζί της – τότε μπορούμε να κάνουμε την διαφορά».

Και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κατέληξε: «Υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για τους υπεύθυνους operators στον χώρο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, για τις εταιρίες που λαμβάνουν στα σοβαρά ως προτεραιότητα το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, τα κριτήρια ESG, και οι οποίες δεν μιλούν απλώς, αλλά πράττουν. Ας δούμε την πορεία της Energean: προχωρήσαμε στην ενεργειακή μετάβαση και, πλέον, είμαστε εστιασμενοι κατά 80% στο φυσικό αέριο. Η ένταση των εκπομπών μας μειώθηκε στα 9 kgCO2e/boe, σαφώς κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου μας. Τώρα, πραγματοποιούμε άλλο ένα βήμα, με την συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη επίδραση τόσο στην συνέχεια της δικής μας μετάβασης, όσο και της μετάβασης της βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή».

Το θέμα του πάνελ του East Mediterranean Gas Forum ήταν η προσπάθεια απανθρακοποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτός του κ. Ρήγα σε αυτό συμμετείχαν ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας του EMGF Osama Mobarez, o CEO της IGI Poseidon Fabrizio Mattana και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφιας.

Νέες πρωτοβουλίες για το Κλίμα

Σημειώνεται ότι η Energean δεσμεύθηκε και στις δύο νέες πρωτοβουλίες που παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο του COP28 στην προσπάθεια για την επίτευξη του μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου (net zero). Πρόκειται, συγκεκριμένα, για:

  1. Το OilGas Decarbonization Charter (OGDC), το οποίο έχει ως στόχο την επιτάχυνση των δράσεων για το Κλίμα στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιμέρους στόχοι είναι η επίτευξη του net zero (ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) το αργότερο ως το 2050, ο τερματισμός της καύσης αερίων, με την εξαίρεση συνθηκών ασφαλείας (zero routine flaring), ως το 2030 καθώς και η επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
  2. ΤοIndustrial Transition Accelerator (ITA) που στοχεύει στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στους βιομηχανικούς τομείς που εκπέμπουν τις περισσότερες εκπομπές CO Μέσω του ΙΤΑ, κυβερνήσεις, τεχνικοί εμπειρογνώμονες και χρηματοδοτικοί οργανισμοί ενθαρρύνονται να συνεργαστούν στενά με τις βιομηχανίες για τις απαιτούμενες επενδύσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωση των projects προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2.