Ο καιρός στην Καβάλα: Αμιγώς χειμερινό το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες. Πού θα χιονίσει

Πέφτει αισθητά η θερμοκρασία, ενώ οι βοριάδες θα πνέουν έως και 8 μποφόρ-Πότε ξεκινάνε τα φαινόμενα-Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

Σημαντική μεταβολή με χειμερινά χαρακτηρηστικά αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και του Νομού Καβάλας από τις επόμενες ώρες με κύρια χαρακτηρηστικά τις βροχές, την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις σε ορεινές, αλλά και ημιορεινές περιοχές και την ενίσχυση των βοριάδων κυρίως στην Θάσο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 2023 υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών κατά περιόδους στα βόρεια, δυτικά και σε ορεινά τμήματα του νομού, μικρή πιθανότητα στον υπόλοιπο νομό. Από αργά το βράδυ και από τα νότια θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές που σταδιακά θα γενικευθούν στο σύνολο του Νομού.

Έτσι, μέσα στη νύχτα προς το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα εκδηλώνονται βροχές στο σύνολο του νομού, φαινόμενα μέτριας έντασης κατά κανόνα (πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές εξάρσεις κυρίως ξημέρωμα-πρωινές ώρες). Μετά τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα σταδιακά θα αρχίσουν να αποκτούν όλο και πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα και να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα του νομού και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχουν σταματήσει στο σύνολο του νομού. Στο σύνολο του Νομού αναμένονται αξιόλογα ύψη βροχής (πάνω από 15mm στα περισσότερα τμήματα), ενώ τα φαινόμενα να παρουσιάσουν έμφαση στη Θάσο και σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο.

Οι χιονοπτώσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής θα εντοπίζονται σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 1.300μ), έπειτα η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή πτώση και τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέφτουν σταδιακά. Έτσι, τις πρωινές ώρες-νωρίς το μεσημέρι Σαββάτου χιονοπτώσεις θα φτάνουν να εκδηλώνονται άνω των 500-550μ. στα περισσότερα ορεινά του νομού κατά μέσο όρο (πιθανώς τοπικά ελαφρώς χαμηλότερα), στην βορειανατολική μεριά του Παγγαίου ,πάνω από Παλαιοχώρι-Νικήσιανή κλπ, άνω των 400-450 κατά μέσο όρο (πιθανώς τοπικά ελαφρώς χαμηλότερα), στο βορειανατολικό κομμάτι της Θάσο άνω των 300-350μ. κατά μέσο όρο (πιθανώς τοπικά και πρόσκαιρα ελαφρώς χαμηλότερα). Έτσι, χιονόπτωση θα υπάρξει στα περισσότερα χωριά του ορεινού όγκου Λεκάνης-Βουνοχωρίου (όσα είναι άνω των 500μ. περίου) με έστω και περιορισμένη χιονόστρωση, ενώ άνω των 600-700μ. η χιονόστρωση τοπικά θα είναι αξιόλογη. Τέλος, υπαρκτή πιθανότητα για πρόσκαιρη χιονόπτωση υπάρχει σε Νικήσιανη και στα ημιορεινά χωριά του βορειανατολικού τμήματος του νησιού της Θάσου.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους-βορειανατολικούς, και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα έχουν ένταση 3-5 μποφόρ στα ηπειρωτικά, 4-6 στα παράκτια, 6-8 μποφόρ στην Θάσο. Μετά τις απογευματινές ώρες Σαββάτου σταδιακή εξασθένιση.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.