Δήμος Καβάλας/Meteokav: Τρεις νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί ανοιχτοί και προσβάσιμοι από όλους. Περιηγηθείτε με ένα κλικ

Το ήδη υπάρχον δίκτυο εμπλουτίστηκε με νέους σταθμούς στη Νεάπολη, στο Δάτο και στο Λυκόστομο-Τα δεδομένα που καταγράφουν και η χρησιμότητά τους για επιστημονικούς και μετεωρολογικούς σκοπούς

Η ομάδα του Meteokav ανακοίνωσε την εγκατάσταση και την έναρξη λειτουργείας τριών νέων μετεωρολογικών σταθμών, επαγγελματικών προδιαγραφών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Καβάλας για δημιουργία μετεωρολογικού δικτύου.

Οι τρείς μετεωρολογικοί σταθμοί είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι εντός του Δήμου, με έναν σταθμό εντός της πόλης της Καβάλας, έναν στον κάμπο των Φιλίππων και έναν στο ορεινό κομμάτι του Δήμου. Η επιλογή των σημείων έγινε με κριτήριο την όσο τον δυνατόν καλύτερη μετεωρολογική κάλυψη της περιοχής, σε συνδυασμό με το υπάρχον μετεωρολογικό δίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος σταθμός βρίσκεται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (περιοχή Νεάπολης) [μπείτε εδώ], ο δεύτερος στον Βιολογικό Καθαρισμό νότια του Δάτου [μπείτε εδώ] και ο τρίτος στο ορεινό χωριό του Λυκόστομου σε υψόμετρο 750 μέτρων [μπείτε εδώ], ενώ οι σταθμοί θα είναι προσβάσιμοι από την αρχική σελίδα του meteokav εδώ, καθώς και από το παρατηρητήριο.

Ο σταθμοί πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να δίνουν καταγραφές με μεγάλη ανάλυση αλλά και ακρίβεια. Στόχος είναι η περαιτέρω επέκταση του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και καμερών για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση όσον αφορά στις μετεωρολογικές καταγραφές στο σύνολο του Νομού, με την ελπίδα ότι αυτή η σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επέκταση του μετεωρολογικού δικτύου του Νομού με πρωτοβουλία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Τέλος, στις ιστοσελίδες των σταθμών είναι διαθέσιμο δημόσια και δωρεάν το κλιματικό αρχείο που δημιουργείται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς δείχνοντας την προσήλωση της ομάδας στην στρατηγική των πλήρως ανοιχτών και δωρεάν δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά και για την ενημέρωση του καθενός. Τα παραπάνω δείχνουν και την μακροπρόθεσμη σημασία των σταθμών, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.

«Με τη σειρά μας ευχαριστούμε τον Δήμο Καβάλας που πήρε την πρωτοβουλία του έργου, αλλά και όλους εσάς που όλα αυτά τα χρόνια “αγκαλιάσατε” με ιδιαίτερο τρόπο αυτήν την προσπάθεια και σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας καλές γιορτές!», αναφέρει η ομάδα του Meteokav στο μήνυμά της.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.