ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: «Πάμε και όπου βγει» και για τα φωτοβολταϊκά της Λεκάνης…

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας που κατηγορεί το Υπουργείο για έλλειψη σχεδιασμού και μελέτης για τη χωροθέτηση του έργου

Για μια απόφαση που πάρθηκε ερήμην των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά χωρίς καμία διαβούλευση, κάνει λόγο η Νομαρχική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας σχετικά με την υπόθεση της εγκατάσταση μονάδας φωτοβολταϊκών την Λεκάνη. Σε ανακοίνωση της κατηγορεί το Υπουργείο για παντελή έλλειψη σχεδιασμού και μελέτης σχετικά με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και τονίζει ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προβλέπουν μια δίκαιη, ομαλή και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους και άνεργους πολίτες.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Για άλλη μία φορά βλέπουμε να υλοποιείται το κυρίαρχο «σχέδιο» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το περίφημο «πάμε κι όπου βγει», αυτή τη φορά στην περιοχή μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 75 ΜW στην περιοχή της Λεκάνης. Η εγκατάστασή του εγκρίθηκε ως το τελευταίο θέμα που εξέτασε η επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της απερχόμενης διοίκησης του κ. Μέτιου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς η Περιφέρεια να ενημερώσει ούτε τους κατοίκους της περιοχής, ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση (χωρίς επομένως τη σύμφωνη γνώμη τους) και, βεβαίως, χωρίς καμία μα καμία διαβούλευση.

Από την πλευρά του Υπουργείου, πέρα από την παντελή έλλειψη ενημέρωσης, διαπιστώνουμε και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και μελέτης σχετικά με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων.

Όμως, η Λεκάνη είναι μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει αποκλειστικά με παραγωγές του πρωτογενή τομέα. Οι παραγωγές αυτές έχουν διαπιστωμένα την ανάγκη στήριξης και από την κυβέρνηση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε οι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στην περιοχή να μην αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Τα 1.460 στρέμματα, όπου προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, είναι βοσκότοπος μέσα στον οποίο είναι εγκατεστημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Η ύπαρξή του είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της κτηνοτροφίας και η απαλλοτρίωσή του θα εκδιώξει τους κτηνοτρόφους και θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής μας.

Άγνωστο είναι επιπλέον ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς η Λεκάνη είναι ένα κλειστό οροπέδιο και, βεβαίως, πριν την υπογραφή της απόφασης καμία σοβαρή μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε επί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την εγκατάσταση τέτοιου τύπου μονάδων είναι σαφέστατα αντίθετες με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Η δική μας πολιτική προβλέπει μια δίκαιη, ομαλή και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους και άνεργους πολίτες. Το σχέδιο περιλαμβάνει αναθεώρηση του Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

  • με πιο φιλόδοξους στόχους στο πλαίσιο της Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας,
  • με ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Ειδικού Χωρικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ,
  • με δραστήριο ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας,
  • με προγράμματα ενίσχυσης της ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το δημόσιο,
  • με θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, την παραγωγή ενέργειας από άλλες πηγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιτάχθηκε στην συγκεκριμένη απόφαση (ο περιφερειακός μας σύμβουλος ήταν ο μόνος που την καταψήφισε) και στηρίζει ανεπιφύλακτα τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής με σκοπό να ανακληθεί.

Καλούμε την κυβέρνηση, την περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο Νέστου να πάψουν να αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση με όρους κερδοσκοπίας των ολίγων και να προτάξουν το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας, στηρίζοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Λεκάνης».