Κάντο όπως στη… Λεκάνη: «Ανακάλυψαν» τυχαία ότι στον κάμπο της Δράμας σχεδιάζεται πάρκο φωτοβολταϊκών 18.000 στρεμμάτων!

Δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση-O δικηγόρος Βασίλης Κογκαλίδης εξηγεί γιατί απειλείται το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά κυρίως η διαθέσιμη γη για την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού

Η εγκατάσταση των φαραωνικού τύπου φωτοβολταϊκών στις εκτάσεις του κάμπου της Δράμας απειλούν το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά και το μοναδικής ποιότητας προϊόν που διαφημίζει τη Δράμα σε ολόκληρη την χώρα, τον οίνο της.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στον Alpha RADIO 88,6 ο δικηγόρος Βασίλης Κογκαλίδης, αναφερόμενος στο νέο τεράστιο σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε μία έκταση περίπου 17-18.000 στρεμμάτων -το φωτοβολταϊκό της Λεκάνης αφορά περίπου σε 1.500-1.600 στρέμματα– που απειλεί, όπως αναφέρει, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την ύπαρξη των οινοποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Βασίλης Κογκαλίδης

Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για φαραωνικού σχεδίου εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές

Ακόμη μια… τυχαία ανακάλυψη!
Είναι μείζονος σημασία ζήτημα το οποίο δεν έχει τύχει της προσοχής των περιφερειακών εκπροσώπων. Αυτήν τη στιγμή στη Δράμα επιχειρείται να δεσμευτεί από φωτοβολταϊκά μια έκταση περίπου 17-18.000 στρέμματα και θυμίζω ότι το φωτοβολταϊκό της Λεκάνης αφορά περίπου σε 1.500-1.600 στρέμματα. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για φαραωνικού σχεδίου εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές σε όλο τον Νομό της Δράμας, αλλά θεωρώ, αν αυτό επεκταθεί και συνεχιστεί και στην Καβάλα, αν δε δοθεί η δέουσα προσοχή, θα είναι καταστροφικό. Και εδώ άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την περιοχή τυχαία έλαβαν γνώση αυτών των σχεδίων χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ευρεία δημόσια διαβούλευση για ένα τέτοιο τεράστιο έργο.

 Η Ελλάδα « έπιασε» τον στόχο, αλλά συνεχίζει
Στο site της ΡΑΕ φαίνονται σε περιγράμματα όλες οι εκτάσεις που επιχειρείται να εγκατασταθούν αυτά τα τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία βρίσκονται το καθένα σε διαφορετική φάση υλοποίησης, άλλο είναι σε πιο πρώιμο άλλο είναι λίγο πιο προχωρημένο επίπεδο  και πρέπει κάποιος να αναλογιστεί, πρώτον την σκοπιμότητα και την ωφέλεια αυτών των πάρκων και δεύτερον, τις προφανώς αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν. Συζητάμε για την πράσινη ενέργεια, είναι πολύ σημαντική, όμως η Ελλάδα το 2022 έχει καταφέρει να πιάσει κατά πολύ τον στόχο που ήταν 30% του παραγωγής και το 2023 στην Ελλάδα η ηλεκτροπαραγωγή έφτασε στο 50% περίπου. Μιλάμε για μία ισχύ 2.000 gigawatt. Ήδη έχει ξεκινήσει η χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία θα εισφέρουν ακόμη περισσότερη ενέργεια, καταλαβαίνουμε ότι οι στόχοι καταρχήν για την ελληνική αγορά έχουν επιτευχθεί.

 Ποια είναι η συνεισφορά τους πέραν της πράσινης ενέργειας;
Το ερώτημα είναι αν η ενέργεια που θέλουμε να παραχθεί αυτή τη στιγμή είναι για την ελληνική αγορά ή για εξαγωγή, δηλαδή για εμπορία από τις εταιρίες, που τουλάχιστον εξ όσων εγώ έχω μάθει ότι έχουν ενδιαφερθεί για τα συγκεκριμένα έργα, είναι όλες φυσικά πολυεθνικές με πολύ μεγάλα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν εδώ. Ποια είναι η συνεισφορά πέραν της πράσινης ενέργειας; Αυτές οι επιχειρήσεις όλες μετά την εγκατάστασή τους, στην καλύτερη περίπτωση  να απασχολούν το πολύ η κάθε μία από έναν εργαζόμενο, έχοντας καταλάβει εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, διότι για την συντήρηση και την επίβλεψη τους δεν προβλέπεται κάτι παραπάνω. Εάν δε εχει ανατεθεί η συντήρηση και η επίβλεψη των εγκαταστάσεων σε τρίτους συνεργάτες, οι απασχολούμενοι εργαζόμενοι είναι πάρα πολύ λίγοι, γιατί δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο.

Οι αρνητικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες
Από την άλλη, πρέπει να εστιάσουμε στις πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες που αυτά τα μεγάλα έργα επιφέρουν στην τοπική, κυρίως, κοινωνία και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι εγκαταστάσεις απαιτούν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία ελέγχεται και εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα δύο ερωτήματα που τίθενται είναι, έχει άραγε ποτέ μελετηθεί ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός και μόνο φωτοβολταϊκού πάρκου αυτού κάθε αυτού, αλλά αυτού συνδυαστικά και σωρευτικά με όλα τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά πάρκα και μεγάλες εγκαταστάσεις που εγκαθίστανται σε μία περιοχή; Και το δεύτερο, γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όχι μόνο δεν γίνονται με σημερινά δεδομένα περιβαλλοντικά, αλλά κυρίως λαμβάνουν παρελθοντικά δεδομένα, δεδομένης όμως  της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, ποιος μπορεί να προβλέψει και να πει ότι θα είναι επίκαιρη μετά από 5, 10, 15 χρόνια αυτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μία περιοχή όπου ήδη πιθανότατα η θερμοκρασία θα αυξηθεί, αφού άλλες ήταν οι συνθήκες όταν εγκρίθηκαν και άλλες μετά από 10 χρόνια;

Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις θα έχουν επιπτώσεις και άμεσες και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

Ο αφανισμός της χλωρίδας και της πανίδας
Ένα μεγάλο σημείο είναι ο αφανισμός της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή εκείνη, πράγμα το οποίο, καταλαβαίνετε ότι για να γίνουν τόσο μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα, θα ξηλωθούν τα πάντα ότι βρίσκεται στο έδαφος, άρα πόσο επηρεάζει αυτό τα πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί να υπάρχουν σε μία περιοχή; Επίσης η πανίδα, διότι αυτά δεν θα καθαριστούνε μόνο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αλλά και κατά την διάρκεια λειτουργίας ενός σταθμού κυκλοφορούν ζώα, τρωκτικά και άλλα, τα οποία πιθανώς θα καταστρέφουνε τα πάνελ, τα καλώδια κτλ. Προφανώς θα επηρεαστεί όλο το οικοσύστημα της περιοχής.

Οι συνέπειες στις οινοποιητικές επιχειρήσεις
Εγώ εκπροσωπώ και μία οινοποιητική επιχείρηση και θα ήθελα να αναφέρω το εξής, με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθειες, οι μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις την περιοχή της Δράμας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν καταφέρει να καταστήσουν την Δράμα ως τοπόσημο για τον ελληνικό οίνο. Μιλάμε για μία περιοχή που είναι προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και μάλιστα έχει ξεκινήσει η διαδικασία να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ το κρασί το παραγόμενο στην περιοχή. Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις στην Δράμα οι οποίες προφανώς και για να μπορούν να λειτουργούν, να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται, χρειάζονται την γη, αν η καλλιεργήσιμη γη καταληφθεί και αποδοθεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα, δε θα υπάρχει διαθέσιμη γη για καλλιέργεια και για την παραγωγή αυτού του προϊόντος. Οι απασχολούμενοι στη Δράμα στη οινοποιητικές επιχειρήσεις ανέρχονται περίπου σε 450 ανθρώπους και η συνεισφορά των επιχειρήσεων στην τοπική και εθνική οικονομία εκτιμάται στα 7 εκ. ευρώ, σε ασφαλιστικές εισφορές και σε μισθούς. Προφανώς επίσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού και στην προσέλκυση ανθρώπων στην περιοχή, εάν αυτές οι τεράστιες εκτάσεις αποδοθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν επιπτώσεις και άμεσες και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.