Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα: Στη ΔΕΠΟΣ εξελίσσεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα

Επιστολή με αφορμή την κοπή δέντρων στην περιοχή για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης

Την αγανάκτηση της για την κοπή δέντρων στην συνοικία της Νεάπολης στην οποία είναι η κατοικία της εκφράζει με επιστολή της η Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα. Η αρχιτέκτων και συγγραφέας καταφέρεται κατά του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ με αφορμή την κοπή δέντρων που η ίδια και η οικογένεια της φύτεψαν πριν από αρκετά χρόνια και έπεσαν «θύματα» των εργασιών για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της περιοχής.

Η επιστολή αναφέρει σχετικά:

«Το σπίτι μου βρίσκεται στη ΔΕΠΟΣ, στη νεότερη συνοικία της πόλης μας, που εννοείτε ότι δημιουργήθηκε σωστά, πρώτα κατασκευάστηκαν τα δίκτυά της, δημιουργήθηκαν τα πεζοδρόμια, με θέσεις για δένδρα, που φυτεύτηκαν κι εμείς οι κάτοικοι τα υιοθετήσαμε, αντικαθιστώντας όταν ξεραίνονταν. Μπροστά στο οικόπεδό μου πότιζα τον τελευταίο καιρό δύο δένδρα.

Το αγαπημένο μου,- το σπόρο του για να κυριολεκτήσω-,  το φύτεψα πριν από τριάντα χρόνια, όταν ξεράθηκε αυτό του δήμου. Το φροντίζαμε οικογενειακώς, σχεδόν μεγάλωσε μαζί με τα παιδιά μου, η μικρή μου κόρη είναι συνομήλικη του. Τα τελευταία χρόνια ήταν απόλαυση, καθώς μεγάλωνε πλέον γρήγορα και μας αντάμειβε για τον κόπο μας. Ήταν φυλλοβόλο, με σκιά καταπληκτική, που  όλη η γειτονιά την εποφθαλμιούσε για τ΄ αυτοκίνητά της. Την άνοιξη όταν άνθιζε ήταν καταπληκτικό. Τα λουλούδια του αρωματικά και λευκά, ήταν κυριολεκτικά το στολίδι της γειτονιάς.

Γράφω ήταν και δεν μπορώ να αποδεχτώ πως αυτό το δέντρο, αλλά και το δεύτερο που ανέφερα, δεν θα ανθίσει ξανά, γιατί χθες το πρωί εντελώς αναίτια ένας εκσκαφέας, ενώ δεν ενοχλούσε, αν είναι δυνατόν, το ξερίζωσε. Πως; Αντικαθιστώντας το δίκτυο ύδρευσης.

Και διαπιστώνω λοιπόν με απογοήτευση τεράστια, η άσχετη, ότι κάτι λάθος γίνεται σ’ αυτή την πόλη:

  • όταν στην πιο καινούργια συνοικία της τα δίκτυα κοινής ωφελείας πρέπει να αντικατασταθούν τόσο σύντομα.
  • όταν σκάβονται με μηχανήματα ακατάλληλα, πεζοδρόμια, καταστρέφοντας μεγάλη διπλανή έκταση από το αναγκαίο όρυγμα, χωρίς στοιχειώδη φροντίδα για τα δέντρα που με τόσο κόπο μεγαλώνουμε όλοι μας και τα εξαφανίζουν μαζικά, πετώντας τα στα διπλανά άκτιστα οικόπεδα.
  • όταν αποφασίζουν για την ύπαρξη τους εργάτες άπειροι, χωρίς καμιά επίβλεψη από το Δήμο,
  • όταν αποκαθιστούν τα πεζοδρόμια εντελώς κακότεχνα, ανισόπεδα, αφήνοντας σωρούς τα μπάζα.

Φυσικά ούτε λόγος για αντικατάσταση των δέντρων που κόπηκαν.

Κύριοι της ΔΕΥΑΚ και κύριε δήμαρχε:

Στη ΔΕΠΟΣ εξελίσσεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Όταν για να κτιστεί ένα οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης οφείλει να εκδώσει άδεια κοπής δένδρου, εσείς που τα κόβεται κατά συρροή στη συνοικία μας, έχετε την άδεια να το κάνετε; Γιατί όταν πλησιάζετε σε δένδρο δεν σκάβετε με μικρότερα μηχανήματα, δεν το προβλέπει η μελέτη σας; Κι αν το προβλέπει, γατί δεν επιβλέπετε τις εργασίες, ώστε να εκτελούνται σωστά; Κι αν υποχρεωθείτε να κόψετε δένδρο, το εννοώ αν υποχρεωθείτε, γιατί δεν φυτεύετε στη θέση του άλλο ισοϋψές;

Στην περίπτωσή μου το απαιτώ! Η διοίκηση της πόλης οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα»!