Το περιαστικό δάσος της Καβάλας στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης [φωτογραφίες]

«Αναδεικνύοντας τον θησαυρό του περιαστικού δάσους Καβάλας»: Τα πλεονεκτήματα του πολύτιμου πράσινου «πνεύμονα» της πόλης

Η Διεύθυνση Δασών Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δασών (21 Μαρτίου), πραγματοποίησαν ειδική εκδήλωση την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, στη Μεγάλη Λέσχη, με θέμα: «Αναδεικνύοντας τον θησαυρό του περιαστικού δάσους Καβάλας».

Στην εκδήλωση, που παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Διευθυντή Δασών, Γιάννη Καπετανγιάννη, με θέμα «Δασών ανάγνωσμα», των Δασολόγων-Περιβαλλοντολόγων, Αλκιβιάδη Τσιτώνη, Δημήτρη Φιλάδη και Μαγδαληνής Χατζηδημητρίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη «συμβολή της διαχείρισης πολλαπλών σκοπών του αισθητικού δάσους της Καβάλας στον αστικό ιστό» και της εκπροσώπου της εταιρείας ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Ο.Ε., Αιμιλίας Κοντογιάννη, για τη διαχείριση και διασύνδεση περιαστικού και αστικού οικοσυστήματος στην Καβάλα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε μετά το πέρας των ομιλιών πήραν μέρος ή Δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, Κυριάκος Μανδρανής και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη

Καταρχάς, θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση Δασών Καβάλας για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Η ανάδειξη του θησαυρού που κρύβει το περιαστικό δάσος της Καβάλας αποτελεί μία πολύ σημαντική παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε, να προβάλλουμε και να εκμεταλλευτούμε τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας.

Ο Δήμος Καβάλας, γνωρίζοντας την αξία του πολύμορφου, πολύπλοκου και εύθραυστου οικοσυστήματος που μας περιβάλλει, μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς και δεν θα μπορούσε να λείπει από την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του κ. Καπετανγιάννη και των συνεργατών του.
Το αισθητικό δάσος της Καβάλας, ένα από τα 19 που υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, συμβάλλει στη σταθεροποίηση του τοπικού κλίματος, στον ανεφοδιασμό του υδροφόρου ορίζοντα και στον κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου.

Παράλληλα, συνιστά τη βάση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής, όπως φαίνεται και από τις επιλογές των συμπολιτών μας τα τελευταία χρόνια, τόσο με τους καθημερινούς περιπάτους, όσο και με τη διεξαγωγή οργανωμένων αγώνων τρεξίματος από τους συλλόγους της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων.
Πέρα, όμως, από τις αυτονόητες και αυταπόδεικτες λειτουργίες του αισθητικού δάσους, οφείλουμε να εξετάσουμε επισταμένως και την παράμετρο της ακόμη πιο ουσιαστικής διασύνδεσης του με τον αστικό ιστό της Καβάλας.

Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου κρίνονται απαραίτητες οι άρτιες επιστημονικές προσεγγίσεις των στελεχών της Διεύθυνσης Δασών και των εξειδικευμένων εταιρειών, καθώς επίσης και η συμβολή της πολιτείας στην επιχείρηση αναβάθμισης των δασικών εκτάσεων του Δήμου Καβάλας.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για την υπογραφή ενός σχετικού μνημονίου Συνεργασίας με το αρμόδιο υπουργείο, στα πρότυπα της σύμβασης που υπεγράφη πριν από έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, για την περιαστική αναβάθμιση του Σέιχ Σου και την άμεση σύνδεση του με την συμπρωτεύουσα και το θαλάσσιο μέτωπό της.

Οι πόροι που δίνονται κάθε χρόνο από το κράτος για την προστασία και ανάδειξη του αισθητικού δάσους δεν επαρκούν. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι οι συγκεκριμένοι κωδικοί του ετήσιου προϋπολογισμού θα χρειαστούν μια περαιτέρω ενίσχυση.

Ταυτόχρονα, στη διαδικασία της αναψηλάφησης πρέπει να μπει και ο εθνικός σχεδιασμός για τις παρεμβάσεις στο δασικό περιβάλλον, προκειμένου να εκτελεστούν μικρά ή μεγάλα δημόσια έργα.

Ο Ε61, επί παραδείγματι, δύναται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας, Δράμας και Σερρών, αλλά δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε παράλογες εκπτώσεις από τις σταθερές απόψεις μας αναφορικά με τη διατήρηση ενός τμήματος του αισθητικού δάσους, στον οικισμό του Σταυρού Αμυγδαλεώνα.

Θα ήταν τεράστιο λάθος η δημιουργία σύγχρονων υποδομών να στερήσει από τους συνδημότες μας και τους επισκέπτες της Καβάλας έναν τόσο πολύτιμο φυσικό πνεύμονα. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι ο σεβασμός στον φυσικό μας πλούτο, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την εξασφάλιση υγιούς και ισόρροπης ανάπτυξης όχι μόνον της Καβάλας, αλλά και πολλών άλλων πόλεων της βόρειας Ελλάδας. Ανάπτυξη και Περιβάλλον είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να συνυπάρξουν. Ανάπτυξη για την ανάπτυξη, όπως σημείωσε και ο Αμερικανός συγγραφέας, Έντουαρντ Άμπι, είναι η φιλοσοφία του καρκινικού κυττάρου.

* Φωτογραφίες: Κώστας Σαραϊδάρης