Energean: Η βιομηχανία φυσικού αερίου χρειάζεται ένα θετικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάστηκαν με βάσει παραδοχές που πλέον δεν ισχύουν»: Τι ανέφερε η Managing Director & Country Manager της Energean στην Ελλάδα στο Delphi Economic Forum ΙΧ

Την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα-κλειδί για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αξιόπιστη, προσιτή για τους καταναλωτές και βιώσιμη ενέργεια στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης, εξέφρασε από το Delphi Economic Forum ΙΧ η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Managing Director & Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

Μιλώντας στη διάρκεια πάνελ με θέμα “The Energy Mix- Hydrocarbon exploration and a balanced path to clean energy“, η Δρ. Σάρδη έφερε ως παράδειγμα την Energean που από 100% παραγωγός πετρελαίου έχει πλέον μετατραπεί σε έναν όμιλο που είναι εστιασμένος κατά περισσότερο από 80% στο φυσικό αέριο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η εταιρεία καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών του Ισραήλ σε φυσικό αέριο, ενώ διατηρεί σημαντική παραγωγή και σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία.

Επιπλέον, μέσω του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, η Energean φέρνει τώρα μια αποτελεσματική λύση για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, λύση που είναι εφικτό να εφαρμοστεί και σε άλλα παλαιά κοιτάσματα στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Δρ. Σάρδη εξέφρασε τον προβληματισμό της για την πορεία προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών. «Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάστηκαν με βάσει παραδοχές που πλέον δεν ισχύουν και, ειδικότερα, ότι θα έχουμε διαθέσιμο άφθονο και φθηνό φυσικό αέριο από την Ρωσία, ότι στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή θα υπάρχει ειρήνη και ότι οι “πράσινες” μορφές ενέργειας θα αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η Δρ. Σάρδη τόνισε την ανάγκη να επαναξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη στάση της σε σχέση με τη σημασία που εξακολουθούν να έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν οι υδρογονάνθρακες στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. «Η Ανατολική Μεσόγειος και η εγχώρια παραγωγή μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο με άξονα το φυσικό αέριο, αλλά η βιομηχανία μας, παρόλο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, χρειάζεται ένα θετικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο πολιτικής», σημείωσε η Managing Director και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.