«Ξαφνικός θάνατος» για το Net Metering με τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, «γέννηση» για τα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι!

Οι πάνω από 200 αιτήσεις ημερησίως για συστήματα Net Metering πυροδότησαν την απόφαση – Τι απαντά ο ειδικός σε θέματα φωτοβολταϊκών της ENFOS Λεωνίδας Γεωργόπουλος

Στις 15 Μαΐου 2024 σταματάει το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη” και μαζί εγκαταλείπεται το μοντέλο net metering του ενεργειακού συμψηφισμού. Πάνω από 200 αιτήσεις ημερησίως για συστήματα net-metering πυροδότησε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του NEWS 24/7, η αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά για πρόωρη κατάργηση του προγράμματος pv-stegi, γεγονός που πλέον προσδιορίζεται χρονικά για τις 15 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η σχετική συζήτηση, έχει εκκινήσει ήδη από τις αρχές Μαρτίου με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνέχεια και των επικρίσεων της Κομισιόν για το θέμα, να εκδηλώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στο κλείσιμο του επιδοτούμενου προγράμματος αρκετά πριν την καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου. Εν τέλει, όπως προκύπτει από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Δευτέρα 9 Απριλίου, οι «τίτλοι τέλους» πέφτουν στις 15 Μαΐου οριστικά και αμετάκλητα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ με την ψήφιση του νομοσχεδίου και επομένως οι νέες αιτήσεις για συστήματα αυτοπαραγωγής θα υποβάλλονται υπό το καθεστώς net-billing, εκτός αν πρόκειται για οικιακά που θα διατηρηθεί το «παράθυρο» του net-metering μέχρι βέβαια τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες , αυτή την στιγμή, οι αιτήσεις για συστήματα net-metering που εκκρεμούν στο ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση στο δίκτυο υπολογίζονται σε 22.000 εκ των οποίων οι 12.000 έγιναν μέσω του προγράμματος pvstegi και οι 10.000 χωρίς επιδότηση.

Για την εξέλιξη αυτή μίλησε στον Alpha Radio ο Λεωνίδας Γεωργόπουλος, ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρίας του χώρου ENFOS Φωτοβολταϊκά «πραγματικά ήταν ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα το οποίο έχει μία πάρα πολύ σωστή στόχευση στα νοικοκυριά να τα βοηθήσει και μάλιστα ανάλογα με την οικονομική σου δυνατότητα να τα βοηθήσει λιγότερο ή περισσότερο. Θα έλεγα ήταν ένας από τους καλύτερους νόμους που βγήκε στην Ελλάδα σχετικά με την προώθηση των φωτοβολταϊκών, ένας δίκαιος νόμος και πάρα πολύ χρήσιμος για να μειώσουμε το κόστος διαβίωσής μας από την πλευρά τουλάχιστον του ρεύματος. Αυτό το πρόγραμμα κύλησε πολύ ομαλά μέχρι τώρα, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις πληρωμές, ακόμα δεν έχει πληρωθεί κανείς και ενώ ξεκίνησε καλά, τελειώνει με… πόνο».

«Βγήκε νόμος την Δευτέρα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για την ακρίβεια μία υπουργική απόφαση, την οποία, όταν τη διαβάζαμε, μας φάνηκε ότι επαναλαμβάνεται ο νόμος για τα φωτοβολταϊκά, όμως είχε δύο σοβαρές διαφοροποιήσεις. Η πρώτη είναι ότι αυτό το πρόγραμμα πεθαίνει ξαφνικά, σταματά στις 15 Μαΐου, από σήμερα έχουμε ακριβώς ένα μήνα να τρέξει αυτό το πρόγραμμα και έρχεται και υλοποιεί την δέσμευση του πρωθυπουργού μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις για τα 50 kw στο χωράφι. Δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μία τροποποίηση του νόμου ο οποίος υπήρχε για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και πιάνει ένα κομμάτι που λέγεται φωτοβολταϊκά στο χωράφι, και επιτρέπει ουσιαστικά στους αγρότες να φτιάξουνε μέχρι 30 kw net metering  ή αν ξεπεράσουν τα 30 kw και μέχρι 50 το λεγόμενο net billing, που είναι το καινούργιο σύστημα με το οποίο θα μπορούμε να συνδεόμαστε στο δίκτυο».

«Με το net metering ό,τι ενέργεια μας περισσεύει, τη δανείζουμε και την ξαναπαίρνουμε πίσω, αν έδωσα 10 kw θα πάρω πίσω 10 και η τιμή δεν με απασχολεί, στο net billing τώρα ότι μου περισσεύει θα μου το παίρνουν στο δίκτυο, θα το αγοράζουν από το δίκτυο σε μία πολύ χαμηλή τιμή και εγώ θα έχω το κέρδος μόνο της δικής μου ιδιοκατανάλωσης, δηλαδή την στιγμή που παράγω και ξοδεύω, αυτό θα είναι το κέρδος μου με την τιμή που πληρώνω, το υπόλοιπο ρεύμα θα μου το αφαιρούν με κάποια τιμή ανά κιλοβατώρα που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και θα μου το αφαιρούν από το λογαριασμό».

«Το πιο φοβερό είναι ότι ενώ οι πόροι υπάρχουν, δεν εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος, το πρόγραμμα από 15 Μαΐου θα πάψει να ισχύει, επομένως  προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους σχεδιάζανε να βάλουν φωτοβολταϊκά, αλλά θα το αφήνανε για μετά το Πάσχα, θα είναι απαιτητό πια να κάνουν όλες τις διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό για  να προλάβουν  αυτές τις ασφυκτικές ημερομηνίες. Κανονικά το πρόγραμμα έληγε τον Ιούνιο, αλλά σταματάει ένα μήνα πριν, οπότε όποιο προγραμματισμό είχε κάνει κάποιος πρέπει να τον αναιρέσει».