Πρωτοφανή για την εποχή υψηλά επίπεδα της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στο βόρειο Αιγαίο

Ρεκόρ αποκλίσεων θερμοκρασίας σχεδόν σε όλο το Αιγαίο. Τι έδειξε το OCEANCAST για τη θερμοκρασία στη θάλασσα σε παραλίες της Καβάλας

Σε πρωτοφανή για την εποχή υψηλά επίπεδα κυμαίνεται θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε περιοχές του Νοτίου Ιονίου και των Δωδεκανήσων παρατηρούνται τιμές άνω των 20 °C στα πρώτα 10 εκατοστά βάθος στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα σε άλλα σημεία του Αιγαίου.

Ο παρακάτω χάρτης [πηγή: meteo.gr] δείχνει τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, σε σχέση με την περίοδο 2008-2023, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να εντοπίζονται στο βόρειο Αιγαίο όπου ξεπερνούν τοπικά και τους 5 °C.

Όσον αφορά στον κόλπο της Καβάλας, χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από το OCEANCAST, το σύστημα παρακολούθησης των συνθηκών της θάλασσας και της ατμόσφαιρας σε πραγματικό χρόνο [μπείτε εδώ], με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στο Περιγιάλι να αγγίζει τους 20 °C (βλ. παρακάτω εικόνα), δηλαδή να κινείται σε επίπεδα… Ιουνίου, ενώ ανάλογα είναι και τα στοιχεία από τον σταθμό μετρήσεων στο Παληό.