Ρεπορτάζ: Βιολέτα Φωτιάδη
8μέρες τώρα μαίνεται η φωτιά στο όρος Παγγαίο Όρος, ενώ χιλιάδες στρέμματα παραδίδονται στις φλόγες. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης που ενισχύονται συνεχώς προσπαθούν να ανακόψουν τη μανιασμένη πορεία της φωτιάς και παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχνονται και τα εναέρια μέσα.
Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 22 Αυγούστου 2024 σε δασική έκταση κάτω από την κορυφή Αβγό. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά, ένα πελώριο «γιατί;» σχηματίζεται στα στόματα όλων. Γιατί το Παγγαίο είναι παραδομένο για τόσες ημέρες στις φλόγες; Γιατί ακόμα δεν έχει σβήσει η φωτιά; Γιατί, όπως λέει κάτοικος κοντινού οικισμού, οι αντιπυρικές ζώνες δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς;
Μιλώντας στο NEWS 24/7, o Δήμαρχος του Δήμου Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, αποδίδει την πολυήμερη μάχη με τις φλόγες στο δύσβατο σημείο που μαίνεται το πύρινο μέτωπο. «Γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια από εναέρια μέσα και από πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούν ενώ συνδράμουν και πάρα πολλοί εθελοντές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε κι εμείς και να διευκολύνουμε την κατάσταση όμως είναι τέτοια και η βλάστηση, η οποία είναι έρπουσα πάνω στην κορυφή του Παγγαίου αλλά και πολλά δύσβατα σημεία που δυσκολεύουν την κατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος του Παγγαίου είναι δύσβατο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν κοντά στην φωτιά όσοι επιχειρούν. Για αυτό βέβαια και έχουν φύγει τα περισσότερα αεροπλάνα και έχουμε μόνο ελικόπτερα ώστε να εστιάζουμε ακριβώς πάνω από τις εστίες της φωτιάς. Παράλληλα, έχουμε πολλές αναζωπυρώσεις. Πιστεύω πως μόνο με μία βροχή θα μας σώσει».
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως γύρω από πολλούς οικισμούς του δήμου έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.
«Είναι όλα παρατημένα»
Από την άλλη πλευρά της κορυφογραμμής του Παγγαίου, μόλις τρία χιλιόμετρα περίπου από εκεί που καίει η φωτιά, η κ. Άννα, κάτοικος του Μικρού Σουλίου Σερρών, εξηγεί πως στην κορυφή του βουνού υπάρχουν μόνο θάμνοι και χαμηλή βλάστηση με αποτέλεσμα το κατασβεστικό έργο να στοχεύει στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς ώστε να μην επεκταθεί χαμηλότερα όπου υπάρχει πλούσια δασική έκταση.
Η ίδια, μάλιστα, προσθέτει πως στην περιοχή είναι ιδιαίτερα εμφανή τα σημάδια της παραίτησης και της αδιαφορίας από αρμόδιους και εξηγεί πως σε κάποια σημεία, δημιουργήθηκαν μεν αντιπυρικές ζώνες αλλά… κατόπιν εορτής. «Προχθές έκαναν κάποιες αντιπυρικές. Είναι όλα παρατημένα. Μετά τη φωτιά ξεκίνησαν να φτιάχνουν αντιπυρικές. Δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος, οι κυνηγοί καθοδηγούν τους πυροσβέστες μέσα στο δάσος και τους δείχνουν τα μονοπάτια που τα ξέρουν».
Αναφορικά με την καταστροφή της βλάστησης και τον κίνδυνο των ζώων που βρίσκονται στην περιοχή, η κ. Άννα λέει πως όσο η φωτιά καίει προς την κορυφή «η ζημιά γίνεται στα πολύ σημαντικά βότανα που έχει το Παγγαίο όπως η ρίγανη, η μέντα, το θυμάρι, το τσάι του βουνού κλπ. Αν κατέβει πιο κάτω η πυρκαγιά θα αρπάξουν οι οξιές και τα υπόλοιπα δέντρα που υπάρχουν εκεί. Ως προς τα ζώα, στο ύψος που βρίσκεται η φωτιά ζουν κυρίως αλεπούδες, λύκοι και αγριογούρουνα. Πιο κάτω υπάρχουν και κτηνοτρόφοι με τις μονάδες τους».
Στάχτη τουλάχιστον 13.410 στρέμματα
Δεδομένα για την πυρκαγιά στο Παγγαίο εξέδωσε το σύστημα Copernicus μέσα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης.
Όπως αναφέρει το meteokav σε ανάρτησή του, η δορυφορική εικόνα είναι από την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 12:15. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ανάλυση έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ανάλογες άλλων δορυφορικών συστημάτων.
Όπως τονίζεται από το meteokav.gr, στη χρωματισμένη πορτοκαλί περιοχή απεικονίζεται η καμένη έκταση μέχρι και την Τρίτη στις 12:15 ενώ με τις μικρές κόκκινες φλόγες απεικονίζονται τα ενεργά μέτωπα εκείνη την ώρα κάτι που δείχνει ότι η κύρια δραστηριότητα της φωτιά εντοπίζεται πλέον στη βόρεια πλευρά του βουνού.
Η συνολική καμένη έκταση μέχρι εκείνη την ώρα ήταν 13.410 στρέμματα ( δηλαδή 13,41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 13.410.000 τετραγωνικά μέτρα). Από την έκταση αυτή το 4,1% είναι δασική έκταση (547 στρέμματα), 83% θαμνώδης περιοχή (11.130 στρέμματα) και το 12,9% ανοιχτή περιοχή με ελάχιστη βλάστηση (1.734 στρέμματα).
Πηγή: news247.gr