Δήμος Καβάλας/Δήμος Παγγαίου: Τα αποτελέσματα της τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Οι δύο Δήμοι ήταν μεταξύ των 51 Δήμων της χώρας που επιλέχθηκαν για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης

Ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου, διοργάνωσε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τεχνικής βοήθειας, για την καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και για την ανάπτυξη δράσεων με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων από το INZEB ΑΜΚΕ.

Οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου ήταν μεταξύ των 51 Δήμων της χώρας που επιλέχθηκαν για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης, μετά από αίτημα του σε πρόσκληση του Συμβουλευτικού Κόμβου για την Ενεργειακή Φτώχεια (Energy Poverty Advisory Hub-EPAH).

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Καβάλας, Έλσα Βακιρτζή, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος, Αστικής Ανάπτυξης και Βιώσιμης Κινητικότητας, Αλέξανδρος Γούλας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παγγαίου, Γιώργος Καλλινικίδης.

Στην πορεία αναλύθηκε ο ρόλος του Συμβουλευτικού Κόμβου για την Ενεργειακή Φτώχεια, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς τα αίτια της ενεργειακής φτώχειας και οι επιπτώσεις της στον πληθυσμό από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του INZEB, Αλίς Κοροβέση.

Έπειτα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της τεχνικής υποστήριξης από τη Δρ. Σοφία-Ναταλία Μποέμη. Συγκεκριμένα, η έρευνα πεδίου έδειξε ότι τίθεται θέμα ενημέρωσης των πολιτών για τα διαθέσιμα εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους και ότι το θέμα της ενέργειας τους απασχολεί κυρίως του θερινούς μήνες καθώς περίπου το 1/10 δε διαθέτει σύστημα κλιματισμού. Τέλος, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP), Σταύρος Σπυριδάκος, παρουσίασε τη μελέτη για τη βελτιστοποίηση των δεικτών και δεδομένων ενεργειακής φτώχειας που συλλέγονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες φορείς, όπου τέθηκε ο άμεσος και έμμεσος τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και ο μετριασμός των επιπτώσεων της. Παράλληλα, συζητήθηκε ο συσχετισμός μεταξύ της ενεργειακής φτώχειας και της φτώχειας στον τομέα των μεταφορών, σε συνάρτηση με το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2026.

Τα αποτελέσματα της διάγνωσης θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διάγνωση της ενεργειακής φτώχειας στους δύο Δήμους, ενώ επιπλέον μπορούν να αξιοποιηθούν για την επικαιροποίηση του ΣΕΑΚ και του ΔηΣΜΕ.