Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας
Πατάει το κουμπί… της επένδυσης για την αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο, η Energean. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των τριμηναίων αποτελεσμάτων της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας που δραστηριοποιείται στο upstream και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η θυγατρική της EnEarth προχωρά στην πρώτη γεωτρητική καμπάνια το 2026.
Η Energean ουσιαστικά ξεκινά την επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ, η οποία όταν ολοκληρωθεί πλήρως το 2029 θα μπορεί να αποθηκεύει 3 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως.
Το γεωτρύπανο
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η EnEarth θα φέρει το 2026 στον Πρίνο, στο παλιό και εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου, γεωτρύπανο πραγματοποιώντας τέσσερις γεωτρήσεις.
«Θα πρόκειται για μία αντίστροφη διαδικασία σε σχέση με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, δηλαδή αυτές αποσκοπούν στην έγχυση CO₂ και όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων», περιγράφει χαρακτηριστικά στον ΟΤ, στέλεχος της εταιρείας που έχει συσταθεί από την Energean για να υλοποιήσει το project.
Τo project «Prinos CO₂» από την Energean
Το project «Prinos CO₂» αποτελεί ουσιαστικά μία μεγάλη βιομηχανική επένδυση, η οποία αποσκοπεί στο να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την ανάπτυξη μία εφοδιαστικής αλυσίδας στα έργα δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS) στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Μεγάλες ελληνικές και όχι μόνο βιομηχανίες της περιοχής θα δεσμεύουν και θα υγροποιούν ποσότητες CO₂ που εκπέμπονται από τις εγκαταστάσεις τους και στη συνέχεια αυτές θα μεταφέρονται είτε με ειδικά διαμορφωμένα δεξαμενόπλοια είτε μέσω του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου στον Πρίνο. Το CO2 σε υγροποιημένη μορφή θα αποθηκεύεται στο παλαιό κοίτασμα του Πρίνου.
Το ενδιαφέρον από 15 βιομηχανίες
Σύμφωνα επίσης με την ενημέρωση της Energean προς τους αναλυτές ο αριθμός των μνημονίων συνεργασίας που έχει συνάψει η EnEarth ανέρχεται σε 15 και αντιστοιχούν σε αποθηκευτική δυναμικότητα 6,12 εκατομμυρίων τόνων ετησίως CO₂.
Η δυναμικότητα αποθήκευσης CO2 του Πρίνου θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια τόνους το 2029, ενώ το 2027 σε πρώτη φάση θα είναι εφικτή η αποθήκευση 1 εκατομμυρίου τόνων. Ουσιαστικά η ζήτηση για αποθήκευση CO2 είναι διπλάσια της συνολικής δυναμικότητας. Βέβαια, απαιτούνται άδειες, οι οποίες αν τρέξουν κανονικά, τότε ο Πρίνος θα είναι έτοιμος το 2027 να υποδεχτεί τις πρώτες ποσότητες CO₂.
Η επένδυση στον Πρίνο για τη διαμόρφωση ταμιευτήρα όπως προαναφέρθηκε θα ξεπεράσει το 1 δισ. και ήδη για την Energean έχουν εγκριθεί ευρωπαϊκές ενισχύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ από το RRF και 120 εκατ. ευρώ από το CEF. Η πρώτη δόση του RRF αναμένεται να εκταμιευτεί σύντομα, λένε οι πληροφορίες.
Έργα δέσμευσης CO₂
Όπως είναι γνωστό μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα αναπτύσσουν έργα δέσμευσης CO₂ στις εγκαταστάσεις τους. Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσει τις εργασίες για την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του στο Μηλάκι Ευβοίας. Το έργο OLYMPUS χρηματοδοτείται με 124 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε.
O Όμιλος Τιτάν προετοιμάζει επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα IFESTOS στο εργοστάσιο του στο Καμάρι Βοιωτίας. Έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ για έργα δέσμευσης CO₂.
Ο Όμιλος της Motor Oil επίσης έχει πετύχει ευρωπαϊκή ενίσχυση ύψους 127 εκατ. ευρώ για το έργο IRIS που αποσκοπεί στη δέσμευση CO2 από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στην Κόρινθο.
Αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις διεκδικούν επίσης ο ΔΕΣΦΑ και ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY.
Πηγή: ot.gr