Ένα από τα καλύτερα οινοποιεία του κόσμου «έρχεται» στον Τσαλαπετεινό!

Κτήμα Γεροβασιλείου: Μια σπάνια «εμφάνιση» στην Καβάλα του βραβευμένου επί έξι συνεχείς χρονιές στη λίστα με τα 100 καλύτερα παγκοσμίως!

ΟΤσαλαπετεινός αγαπάει το ελληνικό κρασί και το αποδεικνύει έμπρακτα, διατηρώντας την πλέον ενημερωμένη κάβα της πόλης με ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες πάνω από 100 ετικέτες! Το βράδυ της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018, μετά τις 20:30, η Αστική Φάρμα του Τσαλαπετεινού θα παρουσιάσει στην Καβάλα τρεις επιλεγμένες ετικέτες –σε επιλεγμένες τιμές– του κορυφαίου ελληνικού Κτήματος Γεροβασιλείου.

Ο Αργύρης Γεροβασιλείου θα είναι εκεί για να μιλήσει για την ιστορία του Κτήματος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ποικιλιών του, τη φιλοσοφία και την τέχνη του, που δεν είναι άλλη από το βραβευμένο κρασί του.

Παράλληλα, ο σεφ του Τσαλαπετεινού Βενέτης Κυρλής θα παρουσιάσει τρία ξεχωριστά πιάτα που προαιρετικά μπορούν να συνοδεύσουν τα ποτήρια σας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η παγκόσμια αποδοχή της οινικής πορείας του Κτήματος Γεροβασιλείου περιλαμβάνει τη βράβευσή του ανάμεσα στα εκατό καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για έξι συνεχόμενες χρονιές! Η επιβράβευση όλων των προσπαθειών του Βαγγελή Γεροβασιλείου και των συνεργατών του έρχεται με πλήθος πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων διακρίσεων για τα κρασιά του και την αναγνώριση του ίδιου ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο.

Οι ετικέτες από τις φρέσκιες σοδειές Λευκών του 2017 αλλά και το ξεχωριστό Ερυθρό του 2016 του Κτήματος Γεροβασιλείου και οι προτάσεις της κουζίνας του Τσαλαπετεινού για το βράδυ της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018 είναι οι ακόλουθες:

1. ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ // 2017 [ σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ]

Πρόταση σεφ: Πράσινα λαχανικά σωτέ και ωμά με κόλιανδρο, δύοσμο, γίδινο μανούρι, πράσινο μήλο.

2. ΕΡΥΘΡΟ // 2016 [ syrah, merlot και λημνιό σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ]

Πρόταση σεφ: Σιγοψημένο καπνιστό μοσχάρι, χειροποίητη σάλτσα bbq από ερυρθρό κρασί, πατάτες ψημένες με βούτυρο και δεντρολίβανο.

3. SAUVIGNON BLANC FUMÉ // 2017 [ sauvignon blanc σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ]

Πρόταση σεφ: Λαυράκι μαριναρισμένο σε χυμούς εσπεριδοειδών, πουρές πράσινης πικάντικης πιπεριάς, καραμέλα μάγκο με lime αγγούρι σε όσμωση, ρόκα.

Η φιλοσοφία

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.

Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών από τον ιδιόκτητο αμπελώνα με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής.

Η δημιουργία του Μουσείου Οίνου και η πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων —ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, εκδόσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις— συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.

Η ιστορία

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το 1981 ξεκινά την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.

Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή από γεωργική και αμπελουργική οικογένεια. Μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν συνεργάτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bordeaux, Emile Peynaud και συμμετείχε στην ομάδα του, που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Chateaux της Γαλλίας.

Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατείχε θέση οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου συνέβαλε στην παραγωγή μοναδικής ποιότητας κρασιού. Εκεί πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά.

Με αγάπη, γνώση και εμπειρία για το αμπέλι και το καλό κρασί ξεκίνησε το 1981 να αναβιώνει στον τόπο του την αμπελουργία, δημιουργώντας το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Το 1998 δημιούργησε με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Πρόκειται για έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 480 στρεμμάτων, που εκτείνεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους και περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος. Νέο απόκτημα είναι το Κτήμα Κόκκαλη που βρίσκεται στα Σκαφίδια του νομού Ηλείας στην Πελοπόννησο, το οποίο εξαγοράστηκε πρόσφατα από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Από το 2004 μέχρι και το 2016, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο εισαγωγέας κρασιού Τάκης Σολδάτος δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις διεθνώς.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η σύζυγός του Σόνια Τζιώλα-Γεροβασιλείου έχουν μεταδώσει την αγάπη τους για το κρασί και το αμπέλι στα παιδιά τους και σε όλους τους συνεργάτες του Κτήματος. Ο Αργύρης Γεροβασιλείου —η δεύτερη γενιά— ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οινολογίας στο Bordeaux τον Ιούλιο του 2016, έρχεται να συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών, με γνώση και φρέσκιες ιδέες.

Ο αμπελώνας

Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 740 στρέμματα. Το κλίμα της περιοχής της Επανομής χαρακτηρίζεται μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, που μετριάζονται από τις θαλάσσιες αύρες.

Ο αμπελώνας γειτνιάζει στις τρεις πλευρές με τη θάλασσα σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων, ενώ από τη δυτική του πλευρά είναι ορατός ο Θερμαϊκός Κόλπος και ο ορεινός όγκος του Ολύμπου με τις ακτές της Πιερίας.

Το έδαφος είναι κυρίως αμμώδες με κάποια πηλώδη υποστρώματα και ασβεστολιθικά πετρώματα. Είναι πλούσιο σε θαλασσινά απολιθώματα, καθώς όλη η γύρω λοφώδης έκταση σχηματίσθηκε από προσχώσεις της θαλάσσιας περιοχής.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα επιτόπιων μελετών από Γερμανούς επιστήμονες, που αναφέρουν ότι εντός του αμπελώνα ζουν 28 διαφορετικά είδη πουλιών.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο έχει ως στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με διαδικασία πιστοποιημένη κατά AGRO 2.1-2.2, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Βασικό μέλημα είναι η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, για το λόγο αυτό πλήθος αγροτικών εργασιών –συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου- γίνεται χειρωνακτικά.

Στον αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά —την οποία οινοποίησε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου— και το Ασύρτικο —που κατάγεται από τη Σαντορίνη— αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος, ενώ το Λημνιό —η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα, την οποία αναφέρει και ο Αριστοφάνης τον 5ο αιώνα π.Χ.— το Μαυρούδι και το Μαυροτράγανο αποτελούν τις ελληνικές ερυθρές. Επίσης, καλλιεργούνται οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot. Παράλληλα, οι πειραματισμοί και οι μελέτες σε φυτεύσεις ελληνικών και ξενικών ποικιλιών είναι συνεχείς.

Το οινοποιείο

Το σύγχρονο οινοποιείο περιβάλλεται από τον αμπελώνα και αποτελείται από τρία κτήρια. Η κατασκευή του πρώτου κτηρίου ξεκίνησε το 1986 και ολοκληρώθηκε το 1999 μετά από πέντε διαδοχικές επεμβάσεις.

Ο χώρος της παραγωγής —βιοκλιματικά σχεδιασμένος για την υποδοχή των σταφυλιών κατευθείαν από τον τρύγο και την ομαλή κυκλοφορία του μούστου και του κρασιού σε ένα φυσικά δροσερό περιβάλλον— στεγάζει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών: εκραγιστήρες, πνευματικό πιεστήριο, ειδικές δεξαμενές προζυμωτικής κρυοεκχύλισης λευκών κρασιών, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης λευκής και ερυθρής οινοποίησης με αυτόματο σύστημα ψύξης, δρύινες δεξαμενές ζύμωσης για την ερυθρή οινοποίηση και δεξαμενές σταθεροποίησης.

Όλα τα κόκκινα κρασιά του Κτήματος και μερικά από τα λευκά περνούν μία σημαντική περίοδο της ζωής τους στους δύο υπόγειους χώρους ωρίμασης και παλαίωσης. Σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, που ρυθμίζονται από ειδικό σύστημα κλιματισμού, υπάρχουν εκατοντάδες γαλλικά δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 L, όπου τα κρασιά υφίστανται την ευεργετική επίδραση της δρυός.

Στο χώρο της εμφιάλωσης βρίσκεται ένα σύγχρονο σύστημα εμφιάλωσης κρασιού.

Ο χώρος συσκευασίας-αποθήκευσης 3.500 τ.μ. κατασκευάστηκε τη διετία 2006—2008. Ο ισόγειος χώρος φιλοξενεί τον εξοπλισμό για τη διαδικασία τοποθέτησης ετικετών και συσκευασίας των εμφιαλωμένων κρασιών. Στους δύο υπόγειους χώρους, όπου η σύγχρονη τεχνολογία δημιουργεί ένα ισορροπημένο περιβάλλον συντήρησης, τα εμφιαλωμένα κρασιά ξεκουράζονται σε ιδανικές συνθήκες μέχρι να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Το νέο κτίριο υποδοχής ολοκληρώθηκε το 2014. Φιλοξενεί την υποδοχή των επισκεπτών, το πωλητήριο και το cafe του μουσείου, την αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβάλλει σημαντικά στην επισκεψιμότητα, αλλά και στις εκδηλώσεις.