Τριχοκοπτείον: Μια καθαρά… ανδρική υπόθεση στην «καρδιά» της Καβάλας

Η ιστορία πίσω από το κλασικό μπαρμπέρικο του Στράτου Κοτσάση στη Στοά της Μεγάλου Αλεξάνδρου που έγινε... στέκι!

«Αποκλειστικά για άντρες. Το Τριχοκοπτείον – men’s club, είναι ένα κλασικό μπαρμπέρικο για τις ανάγκες και την περιποίηση της εμφάνισης του άντρα». Με αυτό το μήνυμα υποδέχεται ο Στράτος Κοτσάσης τους εν δυνάμει πελάτες του στην αντίστοιχη Σελίδα του κουρείου του στο facebook…

Το Τριχοκοπτείον είναι όντως ένα σημείο χαλάρωσης και περιποίησης μόνον για άντρες και αυτό το καταλαβαίνεις με το που θα μπεις μέσα στο κατάστημα που βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 27 (εντός Στοάς). Οι ήχοι των μπλουζ και της τζαζ, οι δερμάτινοι καναπέδες, η vintage διακόσμηση και η… ροκ αίσθηση που σου αφήνει το επιβεβαιώνουν απόλυτα.

Όπως το επιβεβαιώνει και το κούρεμα που θα απολαύσεις όταν καθίσεις αναπαυτικά στην θέση του πελάτη και αφεθείς στα έμπειρα χέρια του Στράτου που κουρεύουν… σχεδόν μια ζωή!

Η ιστορία πίσω από το Τριχοκοπτείον

Πάντα πίσω από τέτοιες περιπτώσεις, αν τις σκαλίσεις υπάρχει μία ιστορία που συνήθως έρχεται από τα παιδικά χρόνια του πρωταγωνιστή. Έτσι και στην περίπτωση του Στράτου ο οποίος μας διηγείται πως «δυόμιση χρόνια περίπου πέρασαν από τότε που άνοιξα το μαγαζί, ήταν Δεκέμβριος του 2015. Αλλά κουρέας είμαι… 29 χρόνια!

»Δούλευα από μικρός στο κουρείο του θείου μου Μπάμπη που είχε το μπαρμπέρικό του, μόνο με άντρες δηλαδή έχω ασχοληθεί! Η λογική λοιπόν όταν άνοιγα το κατάστημα ήταν να φτιάξω ένα μπαρμπέρικο, γιατί δεν ήθελα να ασχοληθώ με το γυναικείο κούρεμα, καθαρά αντρικό μόνο, γιατί και αυτό έμαθα και αυτό μου αρέσει κιόλας».

Έπειτα γυρνάει πιο πίσω στα παιδικά του χρόνια και μας αποκαλύπτει: «Από τον Μπάμπη τον κουρέα έμαθα τη δουλειά, δεν πήγα ούτε σε σχολές ούτε τίποτα… αυτοδίδακτος τελείως! Μετά, βέβαια, πήγα σε κάποια σεμινάρια. Είχα μάθει μέχρι τα 15 μου να κουρεύω σιγά-σιγά και μόλις τελείωσα το Γυμνάσιο ξεκίνησα να κουρεύω κανονικά, στην αρχή κάποιους φίλους, τον παππού μου, τον μπαμπά μου, μετά κανέναν πιο… τολμηρό. Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα»!

Γιατί στο Μen’s Club και όχι στο κομμωτήριο;

Το Men’s Club που υπάρχει στο σήμα του κουρείου αλλά και στις διαφημίσεις του δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Πρόκειται καθαρά για… ανδρική υπόθεση! «Με τον άνδρα τον πελάτη νιώθεις πιο άνετα, στις συζητήσεις και σε αυτά που λέμε», μας επισημαίνει ο Στράτος σημειώνοντας πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι άνδρες επιλέγουν τα «μπαρμπέρικα» έναντι των κομμωτηρίων. «Το βλέπουν πολύ όμορφα και ωραία το μπαρμπέρικο, έχει γυρίσει πλέον ο άνδρας στο κουρείο, έχει φύγει από το κομμωτήριο, καθώς ένα διάστημα ειδικά τη δεκαετία του ’90 είχε πάει στα κομμωτήρια, αλλά πλέον έχει γυρίσει.

»Τους αρέσει αυτή η κουλτούρα του κουρείου, τα αντρικό, το να κάτσεις να μιλήσεις, να συζητήσεις ενώ στο γυναικείο δεν το είχες τόσο, είχε μέσα τις γυναίκες μαζί με άντρες… μπερδεμένα πράγματα, τα πιστολάκια… ο θόρυβος, ενώ εδώ είναι αλλιώς. Εδώ θα μιλήσεις, θα πεις αντρικές κουβέντες για την μπάλα, για την πολιτική, για τα πάντα, ακόμα και… κοινωνικό κουτσομπολιό θα κάνεις!» (γέλια).

Ο κουρέας-ψυχολόγος που ακούει τα… πάντα!

Πολλοί πιστεύουν πως ο κουρέας σου είναι ένας άνθρωπος απλός που με την επιδεξιότητα που έχει στο χέρι του θα… σουλουπώσει το κεφάλι σου και αυτό είναι όλο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πιο μακριά από αυτό, αφού κάθε ένας επαγγελματίας που έρχεται σε απευθείας και προσωπική επαφή με τον πελάτη ακούει πολλά και ηθελημένα ή άθελα του παίζει τον ρόλο του ψυχολόγου!

«Είναι πάντα λίγο ψυχολόγος ο κουρέας», επιβεβαιώνει ο Στράτος, συμπληρώνοντας πως «αυτό ίσχυε από παλιά και δεν αλλάζει! Κάποιοι ανοίγονται περισσότερο, θα σου πουν και κάποια οικογενειακά τους που δεν θα τα πουν ούτε στον κολλητό τους, αλλά θα σου ανοιχθούν αν τους το βγάζεις. Θέλουν κάπου να τα πουν, να σου πουν ένα πρόβλημα, έναν προβληματισμό τους και εδώ ανοίγονται πολύ, αφήνονται… Τώρα γιατί ανοίγονται, μπορεί επειδή ασχολείσαι με το κεφάλι τους, τους ηρεμείς, τους χαλαρώνεις, παίζουν ρόλο πολλά…».

Ο vintage χαρακτήρας του κουρείου

Για τον Στράτο το κάθε τι μέσα στο μαγαζί του έχει επιλεγεί από τον ίδιο και αντανακλά το προσωπικό του γούστο. «Ο χαρακτήρας και το στιλ του μαγαζιού είναι vintage, μου αρέσει το παλιό, το παραδοσιακό. Προσπάθησα να το ντύσω με τα δικά μου τα γούστα πρώτα από όλα, άρεσε στον κόσμο πολύ. Και το ίδιο ισχύει και για τη μουσική, είναι ένα πάντρεμα ουσιαστικά…».

Όταν πας για κούρεμα ή ξύρισμα στο Τριχοκοπτείον θα ακούσεις, κατά βάση, μπλουζ… τζαζ… άντε και λίγο κάουντρι ή λίγο ροκ! Ποτέ ελληνικά ή κάτι άλλο, πιο… εμπορικό! Και αυτό είναι που αρέσει, τελικά στους πελάτες του, κάποιοι εκ των οποίων έχουν πλέον γίνει… θαμώνες!

«Πολλοί έρχονται και… αράζουν πού και πού στο μαγαζί, μόνο για τη μουσική και την ατμόσφαιρα – δίχως καν να κουρευτούν! Να σκεφτείς έρχονται πολλοί που τα απογεύματα κάνουν βόλτες στην αγορά με τον καφέ τους και επειδή έχει μισή ώρα η γυναίκα τους μία δουλειά ή περιμένει το παιδί του να σχολάσει από το φροντιστήριο, έρχεται για να πιει τον καφέ του, να πει δυο κουβέντες και να ακούσει λίγο μπλουζ»!

Κείμενο: Θοδωρής Σαλτίρης
Φωτογραφίες: Γιάννης Γκουζίδης

Ακολουθήστε το Τριχοκοπτείον στο facebook