Καινοτόμο προϊόν από το Παγγαίο κατακτά την ελληνική αγορά!

Το προϊόν παράγεται από ομάδα κτηνοτρόφων και τυροκόμων στην Ελευθερούπολη-Η ιδέα και η εκτέλεσή της ανήκει στη γνωστή και έμπειρη εταιρία στον χώρο των γαλακτοκομικών «ΠΑΓΓΑΙΟ» του Νικόλαου Μάρτου

Μία καινοτόμος συνταγή για πόσιμο κατσικίσιο γιαούρτι πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο της στις 10 Μαρτίου 2019 στην ελληνική αγορά. Η συνταγή θα παραχθεί από ομάδα παραγωγών του Παγγαίου με την ονομασία κατσικίσιο αριάνι «ΠΑΓΓΑΙΟ» και θα παράγεται από ομάδα κτηνοτρόφων και τυροκόμων στην Ελευθερούπολη σε γεύσεις σύκο και φράουλα. Η ιδέα και η εκτέλεσή της ανήκει στην πολύ γνωστή και έμπειρη εταιρία στον χώρο των γαλακτοκομικών «ΠΑΓΓΑΙΟ» του Νικόλαου Μάρτου.

Η συνταγή αυτή βγήκε το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και στηρίζεται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με το ποσό των 27,5 εκ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, ενώ είναι πρώτη σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και την παραγωγή προϊόντων αιγών, δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό κατσικίσιο προϊόν εκτός της φέτας.

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Στην αξιοποίηση του δυναμικού της νεολαίας και του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας, η εκτιμώμενη συνολική εν δυνάμει συνεισφορά του οποίου στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται στα 12,2 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ την ίδια στιγμή μέχρι το 2021 μπορεί να προσφέρει 260.000 νέες θέσεις εργασίας, στοχεύει το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας και φιλοδοξεί να ωφελήσει περισσότερους από 2.500 νέους μέσα σε μια τριετία.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, το οποίο εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) στη Θεσσαλονίκη και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ), με το ποσό των 27,5 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», όπως επισήμανε η διευθύντρια του προγράμματος, Έφη Λαζαρίδου, κινείται σε τρεις άξονες οι οποίοι αφορούν:

  • την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού
  • την υποστήριξη καινοτομίας
  • τα έργα υποδομών

Κατά την ίδια στο πρώτο έτος που «έτρεξε», το 2018, ωφελήθηκαν περισσότερα από 700 άτομα, κυρίως κτηνοτρόφοι ηλικίας 25-40 χρόνων και συμμετείχαν 70 επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 5.000 ώρες διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος εντοπίζονται σε περισσότερα από 40 σημεία στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Προγραμμάτων Ζωικής Παραγωγής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Βίκυ Κρυσταλλίδου αναφέρθηκε στη δράση του προγράμματος το οποίο αφορά την ανάδειξη των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων και μεταξύ άλλων τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην προβατοτροφία και στην αιγοτροφία. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι πρώτη σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και την παραγωγή προϊόντων αιγών, ωστόσο, δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό κατσικίσιο προϊόν εκτός της φέτας.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι μέσω του προγράμματος «Νέα γεωργία για τη Νέα Γενιά» και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την εταιρεία R&D της Creta Farm, Newmilk, βγήκε το 2018 μια καινοτόμα συνταγή για πόσιμο κατσικίσιο γιαούρτι.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε και ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Αθηνών και υπεύθυνος του πρώτου κύκλου του προγράμματος «Νέα γεωργία για τη νέα γενιά», Γιώργος Ζέρβας.

Στην ομιλία του διευκρίνισε ότι η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, με τα αιγοπρόβατα να αντιπροσωπεύουν το 48% της αξίας των ζώων τα οποία εκτρέφονται στον ελλαδικό χώρο.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν 95.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβάτων και 68.000 εκμεταλλεύσεις αιγών, τα 4/5 των οποίων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας.