Τα καλύτερα ελληνικά φωτοειδησεογραφικά στιγμιότυπα για το 2018 έχουν κάτι από Καβάλα και… KAVALA POST [φωτογραφίες]

3 φωτογραφικά αποτυπώματα από την περασμένη χρονιά του δημοσιογράφου του KAVALA POST, Θανάση Σοφιανού, συμπεριλαμβάνονται στη μοναδική στην Ελλάδα Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ με τίτλο #PRESS_photostories 2018

Η δεύτερη -και μοναδική στην Ελλάδα- Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ με τίτλο #PRESS_photostories 2018, την οποία διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη (Λαδάδικα, Κατούνη 12-14) και είχε άρωμα Καβάλας, Cosmopolis, Ελευθερούπολης και… KAVALA POST.

Το story των… photostories

47 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπέβαλαν στον διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ περισσότερες από 400 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: Νέα/Επικαιρότητα, Μεγάλα Σύγχρονα Θέματα (πολιτική, κοινωνία, περιβάλλον), Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), Αθλητισμός και Άνθρωποι/Πορτρέτα.

Η επιλογή των φωτογραφιών οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση, όπως και όσων απέσπασαν βραβεία ή επαίνους, έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε πολύωρη συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν:

  • ο φωτορεπόρτερ, Δημήτρης Μεσσίνης
  • ο επιμελητής του MOMus/Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου
  • ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Γιώργος Κατσάγγελος
  • ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Γρηγόρης Πασχαλίδης
  • ο δημοσιογράφος, Λάζαρος Θεοδωρακίδης

Οι 120 φωτογραφίες τις οποίες επέλεξε η Κριτική Επιτροπή φιλοξενούνται στην έκθεση η οποία φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και μία που αποσπά έπαινο. Ειδικά στις κατηγορίες Νέα/Επικαιρότητα και Μεγάλα Σύγχρονα Θέματα, η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί έπαινος σε δύο φωτογραφίες. Μία φωτογραφία χαρακτηρίστηκε ως PRESS_photo 2018 με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Τα βραβεία και οι έπαινοι απονεμήθηκαν στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης.

Η φετινή έκθεση, όμως, έγινε στη σκιά μιας μεγάλης απώλειας, αυτής του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 58 ετών, με τους διοργανωτές, αλλά και τους συμμετέχοντες να αφιερώνουν τη βραδιά στον «φίλο, συνάδελφο και δάσκαλο, Γιάννη Μπεχράκη».

Καβάλα, Ελευθερούπολη και Cosmopolis «ποζάρουν» στην έκθεση

Το #PRESS_photostories ξεκίνησε το 2018, φιλοξενώντας τα καλύτερα φωτοειδησεογραφικά αποτυπώματα του 2017, αλλά με γεωγραφικό περιορισμό, καθώς περιελάμβανε θέματα μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Φέτος η διοργάνωση διεύρυνε τους ορίζοντές της«αγκαλιάζοντας» θέματα από όλη τη χώρα, ενώ σκοπός των διοργανωτών είναι να καταστήσουν τον Διαγωνισμό ως θεσμό για τα επόμενα χρόνια, εν είδει επιτομής των χαρακτηριστικότερων και καλύτερων -καλλιτεχνικά και θεματικά- στιγμιοτύπων από ειδήσεις και ρεπορτάζ τα οποία στιγματίζουν την κάθε χρονιά.

Αυτό είναι και το στοίχημα της διοίκησης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με τα μέλη της να δίνουν το «παρών» στα εγκαίνια της Έκθεσης, σε κάτι το οποίο συναίνεσε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επίσης παρών στη βραδιά, λέγοντας, μάλιστα, ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει την προσπάθεια και ταξιδέψει την έκθεση, εν αρχή στις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως και την περασμένη χρονιά έτσι και φέτος, η έκθεση είχε άρωμα Καβάλας και… KAVALA POST, καθώς 3 φωτογραφίες του δημοσιογράφου του Μέσου, Θανάση Σοφιανού, συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση-επιτομή των καλύτερων φωτορεπορτάζ για την Ελλάδα του 2018, ανάμεσα στις δουλειές μερικών από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ της χώρας.

Οι φωτογραφίες αφορούν θέματα από την Καβάλα και συγκεκριμένα τη διοργάνωση της Action Team με τα φαναράκια τα οποία φώτισαν τον ουρανό της Καβάλας λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τη μεταμόρφωση της υπόγειας διάβασης στην Ελευθερούπολη σε έναν καλαίσθητο πολυχώρο και σε έναν… γάμο πολιτισμών και εθίμων κατά τη διάρκεια του Cosmopolis 2018.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση υπάρχει ακόμα μια Καβαλιώτικη υπογραφή, αυτή του Στράτου Καλαφάτη, με μια φωτογραφία με θέμα τη θάλασσα, την πανσέληνο και τη Χαλκιδική.

Δείτε τις φωτογραφίες του KAVALA POST και του Θανάση Σοφιανού οι οποίες εκτίθενται στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 30 Μαρτίου 2019 με το ακόλουθο ωράριο λειτουργίας:

  • Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-17:00
  • Τετάρτη και Παρασκευή 10:00-20:30
  • Σάββατο 10:00-14:00

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης και τις απονομές των βραβείων και επαίνων

Δείτε [εδώ] τα βραβεία και τους επαίνους της διοργάνωσης