Εκπαίδευση με κορονοϊό: Φροντιστήριο της Καβάλας δούλευε από πριν «μεθοδικά» και δεν μπήκε σε «καραντίνα»!

Η διαδικασία της τηλε-εκπαίδευσης ήταν «κτήμα» για τον Βασίλη Νιάρχο και τους μαθητές του και πριν την πανδημία – Το μάθημα σε «ζωντανή μετάδοση» με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και οι σημειώσεις με… e-mail!

Πολύ πριν κάνει την «εμφάνισή» του η πανδημία του κορονοϊού που επέβαλε το «κλείσιμο» σχολείων και φροντιστηρίων αρχικά και νέους, αυστηρούς κανόνες στη διαδικασία της εκπαίδευσης μετέπειτα, ένα καβαλιώτικο φροντιστήριο είχε ξεκινήσει να εφαρμόζει την τηλε-εκπαίδευση «επιστρατεύοντας» τη νέα τεχνολογία στην υπηρεσία των μαθητών του…

Από το 2018 το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Μεθοδικό» είχε «στήσει» και λειτουργούσε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη του «ψηφιακή αίθουσα» όπου οι μαθητές «συνδέονταν» με τον καθηγητή τους σε πραγματικό χρόνο, είτε βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας είτε και… όχι!

«Ο κορονοϊός μάς βρήκε… έτοιμους», δηλώνει στο KAVALA POST ο ιδιοκτήτης του «Μεθοδικού» Βασίλης Νιάρχος, γνωστοποιώντας ότι «το φροντιστήριό μας δεν “έκλεισε” ούτε για μια μέρα, αφού είχαμε και την εμπειρία και τον εξοπλισμό, ενώ τόσο εμείς οι καθηγητές όσο και οι μαθητές μας ήμασταν όλοι εξοικειωμένοι με την τηλε-εκπαίδευση και, μάλιστα, ήμασταν και ένα βήμα μπροστά»!

Με το που ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 από το Υπουργείο Παιδείας η απόφαση αναστολής της λειτουργίας όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της χώρας, το «Μεθοδικό», έχοντας ήδη το κατάλληλο υπόβαθρο της πρότερης «μεθοδικής» δουλειάς, απλά… συνέχισε κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμά του, με τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως και όλους τους μαθητές του να συνεχίζουν να παρακολουθούν κανονικά τις διδακτικές ώρες «μένοντας σπίτι».

Διδασκαλία σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους κανόνες του ΕΟΔΥ

Το εκ νέου «άνοιγμα» των φροντιστηρίων «ήρθε» και με μια σειρά νέων, αυστηρών κανόνων που το «Μεθοδικό» είναι σε θέση να τηρήσει σε απόλυτο βαθμό. «Λόγω της υποδομής της τηλε-εκπαίδευσης που ήδη “τρέχαμε” και πριν τον κορονοϊό, είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε την εκ περιτροπής διδασκαλία στα τμήματά μας, με τους μισούς μαθητές να παρακολουθούν τη μία εβδομάδα από το σπίτι τους και τους υπόλοιπους εδώ. Όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο εξέλιξης και έτσι μπορούμε και τηρούμε απόλυτα τους κανόνες σχετικά με τα ελάχιστα μέτρα των αποστάσεων αλλά και τον αριθμό των μαθητών που επιτρέπεται να βρίσκονται την ίδια στιγμή μέσα στην ίδια τάξη», μας λέει ο κ. Νιάρχος.

Τηλε-εκπαίδευση με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα

Πολύ «συζήτηση» έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας για εγκατάσταση καμερών στις σχολικές αίθουσες και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε σε βάρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Οι επιφυλάξεις, πολλές· οι αντιδράσεις, ακόμη περισσότερες…

Ωστόσο, το διαδικτυακό μάθημα στο «Μεθοδικό» γίνεται –και γινόταν πάντα– με απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα των μαθητών που παρακολουθούν από το σπίτι. «Η κάμερα εστιάζει είτε στον καθηγητή είτε στο χαρτί που έχει μπροστά του και σημειώνει είτε στον πίνακα. Ποτέ στον μαθητή. Αυτή ήταν από την αρχή η “γραμμή” μας, γι’ αυτό και δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια διλήμματα», υπογραμμίζει ο Βασίλης Νιάρχος.

Πώς λειτουργεί η «μεθοδική» τηλε-εκπαίδευση

Μία κάμερα εστιάζει στην έδρα του καθηγητή και την ίδια στιγμή «μεταδίδει» τα όσα αυτός γράφει ή σχεδιάζει στο χαρτί σε οθόνες που βρίσκονται μπροστά από τους μαθητές που είναι παρόντες στην αίθουσα αλλά και σε «ζωντανή σύνδεση» στους μαθητές που βρίσκονται στο σπίτι τους.

Οι σημειώσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία της παράδοσης, «σκανάρονται» και παραδίδονται σε όλους με το πέρας του μαθήματος είτε αποστέλλονται μέσω e-mail σε εκείνους που παρακολουθούν από μακριά!

«Μεθοδική» διδασκαλία και το καλοκαίρι!

Οι εγγραφές στο «Μεθοδικό» έχουν ήδη ξεκινήσει, τόσο για τα τμήματα Γυμνασίου-Λυκείου της επόμενης σχολικής χρονιάς 2020-2021 όσο και για τα καλοκαιρινά τμήματα προετοιμασίας. Για παράδειγμα, και φέτος όπως και κάθε χρόνο, στο φροντιστήριο θα λειτουργήσει ειδικό τμήμα για τους αποφοίτους του Γυμνασίου που θέλουν να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την «είσοδό» τους στο Λύκειο με τη νέα χρονιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2510220833 και 6974065076.

Ακολουθήστε το «Μεθοδικό» στο facebook αλλά και στο YouTube