1821: Ίσως η σημαντικότερη έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση «φοράει» μαντίλια από την Καβάλα [βίντεο-φωτογραφίες]

Η γκαλερί της «δικιάς μας» MANTILITY δημιούργησε συλλεκτικές μεταξωτές δημιουργίες με εκθέματα της Συλλογής Μαρτίνου που θα εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Δείτε τα σχέδια και μάθετε πώς μπορείτε να τα αποκτήσετε

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα διοργανώσει την έκθεση με τίτλο «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», στο Μέγαρο Σταθάτου στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια σπάνια, πρωτότυπη έκθεση που για πολλούς θεωρείται ως η σημαντικότερη που θα διοργανωθεί φέτος στη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής της «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός» οι διοργανωτές προχώρησαν στη δημιουργία συλλεκτικών αντικειμένων [κοσμήματα, παζλ κ.ά.] που προσφέρονται μέσω του Shop [και ηλεκτρονικά] του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα οποία εμπνέονται από την πλούσια συλλογή εκθεμάτων του Θανάσης και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Περιποιεί τιμή για την Καβάλα ότι ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά συγκαταλέγεται και μια σειρά μεταξωτών μαντιλιών που φέρουν την υπογραφή της γκαλερί MANTILITY.

© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2021

Τα σχέδια

Σε άμεση συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και με τους συλλέκτες, η MANTILITΥ σχεδίασε μοναδικές δημιουργίες που έχουν ως βασικό τους θέμα εκθέματα της έκθεσης «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός» και τα οποία «γέννησαν» 100% μεταξωτά μαντίλια μεγάλων διαστάσεων [120cm X 120cm].

© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2021

Φιγούρες Ελλήνων από ένα πορσελάνινο ρολόι και από ένα υφαντό αλλά και μια βεντάλια «πρωταγωνιστούν» σε σχέδια «μπολιασμένα» με το πνεύμα της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και με μία «δόση» σύγχρονης αισθητικής.

Δείτε τα σχέδια

[πατώντας επάνω τους μπορείτε να οδηγηθείτε στο e-shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και να τα παραγγείλετε]

Μεταξωτό μαντίλι 120Χ120cm «Βεντάλια» σε μαύρο φόντο
Μεταξωτό μαντίλι 120Χ120cm «Καβαλάρης» σε μπλε φόντο
Μεταξωτό μαντίλι 120Χ120cm «Έλληνας»
Μεταξωτό μαντίλι 120Χ120cm «Βεντάλια» σε πράσινο φόντο

Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν τέσσερα [4] σχέδια, ενώ στη συλλογή αναμένεται να προστεθούν και άλλα.

Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη: «Μεγάλη μας τιμή η εμπιστοσύνη από το Μουσείο και τους συλλέκτες»

«Δουλεύουμε επάνω στο project του Μουσείου για το 1821 εδώ και μήνες. Για εμάς είναι μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν τόσο οι άνθρωποι του Κυκλαδικής όσο και οι ίδιοι οι συλλέκτες οι οποίοι επέλεξαν να στηρίξουν ένα 100% ελληνικό brand που έχει επενδύσει επάνω στο ελληνικό σχέδιο και τους Έλληνες καλλιτέχνες», σημειώνει η ιδρύτρια της MANTILITY Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη μιλώντας στο KAVALA POST.

«Ήταν επίσης μεγάλη πρόκληση για τη σχεδιαστική μας ομάδα να αντλήσει ετερόκλητα εκθέματα από την πραγματικά πλούσια αυτή Συλλογή και να δημιουργήσει ένα αντικείμενο που να συνδυάζει αρμονικά την Τέχνη με τη Μόδα αλλά και να υπηρετεί το πνεύμα της Ελληνικής Επανάστασης», συμπληρώνει.

Δείτε βίντεο του Set Designer της Έκθεσης Νίκου Υφαντή από το Shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης όπου «εκτίθενται» (και) τα συλλεκτικά μαντίλια της MANTILITY:

Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός: Η έκθεση

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα (ελαιογραφίες και γλυπτά) του 19ου αιώνα και του Ελληνικού Νεοκλασικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρ Φανής Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη.

Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, μία μοναδική Φιλελληνική Πινακοθήκη καλλιτεχνικών έργων και αριστουργημάτων, τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για ευρωπαϊκές, φιλελληνικές, καλλιτεχνικές δημιουργίες καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιότητας, τα οποία  παρουσιάζονται δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες που προέρχονται από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Charles-Henri Joseph Cordier [1827-1905], Ελληνίδα, 1873. Μπρούντζος επιχρυσωμένος, επαργυρωμένος και επισμαλτωμένος από την συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου.
Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821. Η αρχαιολατρεία υπήρξε ο μακροβιότερος σύνδεσμος των Ευρωπαίων με την Ελλάδα. Κατά την Επανάσταση μετασχηματίστηκε σε φιλελληνισμό και αποτυπώθηκε εικαστικά σε ευρωπαϊκα έργα τέχνης. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους υιοθετήθηκε από τους Έλληνες νεοκλασικούς καλλιτέχνες με στόχο την ανάδειξη της αδιάρρηκτης συνέχειας της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.

Στην έκθεση,  τα αρχαία αριστουργήματα  θα συνομιλήσουν με τις νεοκλασικές εκδοχές τους, μέσα σε ένα σκηνογραφημένο περιβάλλον. Ο επισκέππτης θα βιώσει μια θεατρική εμπειρία καθώς το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2021

Τα εγκαίνια της έκθεσης επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθούν τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η νέα ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί από το Μουσείο.

Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου
Χλόη Ομπολένσκυ

Μουσειογραφικός σχεδιασμός
Ανδρέας Γεωργιάδης

© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2021