Ο κήπος έχει τις δικές του «ιστορίες»: Οι χειροποίητες μαρμελάδες από την Καβάλα που εντυπωσιάζουν [φωτογραφίες]

Ο «Γαστρονόμος» της Καθημερινής «αποθεώνει» τις ιδιαίτερες γευστικές δημιουργίες της «δικής μας» Κατερίνας Καψελιδάκη


Tης Νένας Δημητρίου


Όταν είδα για πρώτη φορά τη συσκευασία της μαρμελάδας βερίκοκο της Garden Tales, με σήμα το χρυσό σκιουράκι, ήρθαν στο μυαλό μου οι παραμυθένιες εικονογραφήσεις που έχουν οι ιστορίες της Beatrix Potter στις εκδόσεις της Frederick Warne & Co. Αχνές μολυβιές και παστέλ ντεγκραντέ χρώματα απεικονίζονται στο λευκό κουτί.

Για κάθε μαρμελάδα υπάρχει μια κάρτα που με λίγα λόγια λέει μια μικρή ιστορία για το φρούτο. Ανυπομονούσα να τη δοκιμάσω, το περιτύλιγμα δημιουργεί προσδοκίες…

Η δημιουργός της εταιρίας είναι η Κατερίνα Καψελιδάκη. Αν και το επαγγελματικό της background απείχε ως τώρα από τις οικοτεχνίες ή τα τρόφιμα -έχει εργαστεί σε ναυτιλιακή εταιρεία και αργότερα σε μια εξαγωγική καπνική εταιρεία- με το νέο της εγχείρημα φαίνεται πως ξέρει να πει μια ωραία ιστορία για τα εκλεκτά εδέσματα.

Η Garden Tales ξεκίνησε το 2019 και συστήθηκε στο κοινό μέσα από το site στις 30 Οκτωβρίου του 2020. Η Κατερίνα, με έδρα την Καβάλα, συνεργάζεται με συνεταιρισμούς, όπου δίνει τις δικές της συνταγές για να φτιαχτούν ποιοτικές μαρμελάδες, που φέρουν το λογότυπο της Garden Tales αλλά και τα στοιχεία του συνεταιρισμού όπου έχουν παραχθεί.

Φράουλα, βερίκοκο, καβαλιώτικο μούρο, βατόμουρο και δαμάσκηνο συλλέγονται και φτιάχνονται στη βόρεια Ελλάδα, στον Παραγωγικό Συνεταιρισμό Γυναικών Κοκκινογείων Δράμας, όπου γίνεται η επεξεργασία και η τυποποίηση. Για τα ξινά, το λεμόνι, το περγαμόντο, και το πορτοκάλι συνεργάζεται με συνεταιρισμό στο Άργος. Στα σκαριά είναι η συνεργασία της Garden Tales με δυο ακόμα συνεταιρισμούς, ενώ η γκάμα των προϊόντων της θα ενισχυθεί με μέλια διαφόρων τύπων και βότανα.

Η παραγωγή είναι πολύ μικρή, περίπου 2.000 βάζα εποχιακά για κάθε είδος. Την μπουτίκ φιλοσοφία της δείχνει και η τιμή των προϊόντων, που σίγουρα δεν είναι ανταγωνιστική. Ωστόσο η ίδια η δημιουργός έχει επενδύσει εξίσου στην ποιότητα του τροφίμου (φρούτα Α’ διαλογής με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές) όσο και στην συσκευασία (περιέκτες που φτιάχνονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, υψηλής αισθητικής σχεδιασμός) και την συνολική εικόνα του προϊόντος, που δημιουργούν στον ενδιαφερόμενο την επιθυμία να το γνωρίσει και σίγουρα να το γευτεί.

Η Κατερίνα προτιμά να μείνει “μικρή” και πολύ ποιοτική, όπως λέει. Όταν δοκιμάσει κάποιος τα προϊόντα, διαπιστώνει αμέσως πως πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο κοντιμέντο. Είναι αρκούντως φρουτένια και γλυκούτσικα, ανάλογα με τον χαρακτήρα κάθε φρούτου. Το βερίκοκο είναι πιο γλυκό, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή ισορροπημένα σε ζάχαρη, ενώ από κανένα δεν λείπει το φυσικό άρωμα του φρούτου, δείγμα της καλής παρασκευής τους. Το βερίκοκο το προορίζω για πάστα φλώρα, την μαρμελάδα μούρο για πλατώ τυριών και την φράουλα στο πρωινό μαζί με φρέσκο βούτυρο.

Προς το παρόν τις μαρμελάδες Garden tales τις βρίσκουμε μέσω e-shop και στα ράφια του μικρού καταστήματος εντός του ξενοδοχείου Imaret στην Καβάλα. Στον ιστότοπο μπορεί να βρει κανείς ταιριαστές συνταγές όπως και επιλεγμένα αντικείμενα για δώρο – ένα αρωματικό κερί, κεραμικά μπολ κ.ά.


Garden Tales | Αμυγδαλεώνας Καβάλας | Τηλ παραγωγού: 6985926551