Χαράλαμπος Γαμβρέλης: Μισός αιώνας «μαΘητείας» στη Βυζαντινή Τέχνη υπό το «βλέμμα» αγγέλων και Αγίων [φωτορεπορτάζ]

Το Imaret φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση που συγκεντρώνει κάτω από τον θόλο του Μεστζίτ όλη τη μαστοριά του Καβαλιώτη αγιογράφου – Επίσημη έναρξη για τη «μαΘητεία» με πλήθος φίλων και μία ευχάριστη μουσική έκπληξη!


Φωτογραφίες: Γιάννης Γκουζίδης

Το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Imaret η επίσημη έναρξη της έκθεσης αγιογραφίας με έργα του Χαράλαμπου Γαμβρέλη, στον επιβλητικό χώρο του Μεστζίτ ο οποίος «διαμορφώθηκε» ειδικά για το γεγονός με την προσωπική φροντίδα της ιδιοκτήτριας του Imaret Άννας Μισσιριάν.

Σχεδόν μισός αιώνας «μαΘητείας» στη Βυζαντινή Τέχνη του Καβαλιώτη αγιογράφου «εξιστορείται» κάτω από τον θόλο του Μεστζίτ μέσα από 17 έργα τα οποία εκτίθενται δημόσια για πρώτη φορά.

Την έκθεση διοργανώνει το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ σε συνεργασία με το Imaret.

Η «μαΘητεία», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης, περιλαμβάνει πίνακες αγιογραφίας «δια χειρός Χαραλάμπους» τόσο νεότερους –που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία– όσο και παλιότερους από ιδιωτικές συλλογές οι οποίοι παραχωρήθηκαν από τους ιδιοκτήτες-συλλέκτες ειδικά για την έκθεση στο Μεστζίτ.

Ανάμεσα στους συλλέκτες είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος ο οποίος παραχώρησε στην έκθεση μία εικόνα-«ερμηνεία» του Αγίου Ιωάννη του Θάσιου «δια χειρός Χαραλάμπους»

Στην επίσημη έναρξη της «μαΘητείας» συμμετείχε και ο Πρωτοψάλτης Σταύρος Σαραντίδης ο οποίος, πλαισιωμένος από Χορό Ψαλτών (Παναγιώτης Καλαϊτζόγλου, Χρήστος Κουρτίδης και Στυλιανός Ντινούδης), παρουσίασε προσωπικές του συνθέσεις από το υπό έκδοση έργο του «Δοκίμιο Εκκλησιαστικών Μελών».

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στα εγκαίνια της «μαΘητείας» του Χαράλαμπου Γαμβρέλη στο Imaret έδωσαν ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο τ. βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης [ένας από τους συλλέκτες που παραχώρησε δύο έργα από τη συλλογή του], ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης, ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας Βασίλης Θεοδωρίδης, ο συγγραφέας-ερευνητής Ζήσης Α. Βαπορίδης, ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας, ο δημοσιογράφος, τραγουδοποιός και συγγραφέας Θόδωρος Θεοδωρίδης κ.ά.

Βιογραφικό Χαράλαμπου Γαμβρέλη

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1958. Σε ηλικία 15 ετών εγκαταλείπει το Γυμνάσιο Αρρένων και μετακομίζει στο Εργαστήριο Αγιογραφίας του πατέρα του. Από τότε, ασκείται στη Βυζαντινή Τέχνη ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον χώρο του Πολιτισμού. Υπήρξε ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυχώρου Παλιό Ωδείο, σύμβουλος έκδοσης της μηνιαίας έκδοσης ΠεριΩδικό της πόλης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ Θάσου τα έτη 2003 και 2004 καθώς επίσης και αρθρογράφος στις εφημερίδες Χρονόμετρο και Νέα Εγνατία.

Info

Η έκθεση «μαΘητεία» φιλοξενείται στον χώρο του Μεστζίτ, στο Imaret, από τις 22 Ιουλίου έως και τις 29 Αυγούστου 2021.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως και Κυριακή, 20:30-23:00.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected] ή καλώντας στο τηλέφωνο 2510620515.

Ο αναλυτικός κατάλογος των έργων της έκθεσης

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την επίσημη έναρξη της «μαΘητείας»