Καβάλα: «Γλυκιά» επέτειος 25 ετών για τον Θόδωρο Χατζηχρήστο και την «οικογένεια» του Αλλοτινού [φωτογραφίες]

Τα γνωστά Ζαχαροπλαστεία-Catering συμπληρώνουν 25 χρόνια «ζωής» και το γιορτάζουν με μία μοναδική προσφορά – Αυτή είναι η ιστορία τους

ΟΘόδωρος Χατζηχρήστος γεννήθηκε μέσα σε… ζαχαροπλαστείο! Ο πατέρας του, Γιώργος Χατζηχρήστος, ήταν ένας από τους ιδρυτές της εμβληματικής «Κυψέλης» που άφησε εποχή, ενώ διετέλεσε για χρόνια και πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών της Καβάλας. Ο Θόδωρος μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του και μυήθηκε στην «τέχνη» της ζαχαροπλαστικής.

Σήμερα, η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων «Αλλοτινό» συμπληρώνει 25 χρόνια «ζωής» και το γιορτάζει χαρίζοντας σε 25 φίλους-πελάτες, 25 κάρτες προνομίων που εξασφαλίζουν 25% έκπτωση σε όλες τις αγορές για όλο το έτος… 2022!

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;

1996, στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος «Αλλοτινό» στον Άγιο Νικόλαο Καβάλας

Ο Θόδωρος Χατζηχρήστος «μπαίνει» από μικρός στη δουλειά –από τις αρχές της δεκαετίας του ’90– και μαθαίνει από πρώτο χέρι όλα τα γλυκά «μυστικά» της… Το 1996 αποχωρεί από την ομάδα της Κυψέλης και ανοίγει το πρώτο του μαγαζί στην ιστορική αγορά του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Καβάλας.

«Αλλοτινό», το πρώτο -τότε- ζαχαροπλαστείο της Καβάλας με τραπεζοκαθίσματα,,,

Το πρώτο «Αλλοτινό» είναι το μοναδικό, τότε, ζαχαροπλαστείο με τραπεζοκαθίσματα –σερβίροντας και καφέ– και σύντομα γίνεται «στάση» για τους καταναλωτές της αγοράς αλλά και «στέκι», εξυπηρετώντας και τα δικαστήρια που ακόμη τότε λειτουργούσαν στην περιοχή.

Ο Θόδωρος Χατζηχρήστος έχει πάντα στο πλευρό του τη μητέρα του, Ματούλα, η οποία ακόμη και μέχρι σήμερα θα τη βρει κάποιος να «μαγειρεύει» στα εργαστήρια της εταιρίας, όσο και τη σύντροφο της ζωής του, τη σύζυγό του, Λάντα

Η οικογένεια Χατζηχρήστου: Η μητέρα Ματούλα, ο υιός Θόδωρος και ο πατέρας Γεώργιος [1996]
Έναν χρόνο αργότερα, το «Αλλοτινό» αποκτά το δικό του εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Σε έναν μικρό, αρχικά, χώρο, δίπλα από το γλυκοπωλείο-καφέ, ο Θόδωρος Χατζηχρήστος αρχίζει να φτιάχνει τα δικά του γλυκά με τις οικογενειακές συνταγές του πατέρα του τις οποίες όμως φροντίζει να εξελίσσει και σιγά-σιγά «χτίζει» το δικό του «κοινό».

Λάντα και Θόδωρος Χατζηχρήστου

Πολύ σύντομα, οι αυξημένες ανάγκες τον αναγκάζουν να νοικιάσει έναν επιπλέον χώρο και να μεγαλώσει το εργαστήριο μέχρι που το 2000 το παρασκευαστήριο του «Αλλοτινού» μετακομίζει στο Περιγιάλι, σε χώρο 300τμ.

Με οργανωμένη, πλέον, τη γραμμή παραγωγής, ο Θόδωρος ανοίγει το 2004 το δεύτερο «Αλλοτινό» στην οδό Ερυθρού Σταυρού, δίπλα στο ξενοδοχείο Oceanis, και το 2006 ένα τρίτο κατάστημα στη Χρυσούπολη.

Παράλληλα, εισέρχεται όλο και πιο δυναμικά στον χώρο του Catering, αποκτώντας εμπειρία αλλά και διαπιστευτήρια.

Το 2014 είναι μία κομβική χρονιά για την πορεία του «Αλλοτινού». Η μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στο Χαλκερό Καβάλας, σε χώρους 1.200τμ. Το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής-Catering πλέον λειτουργεί σύμφωνα με όλες τις πιστοποιήσεις [ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 2200 αλλά και σήμα ΕΦΕΤ για την παρασκευή γευμάτων] και μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της «αλυσίδας», πλέον, «Αλλοτινό».

Το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής-Catering «Αλλοτινό» στεγάζεται σε εγκαταστάσεις 1.200τμ στο Χαλκερό Καβάλας, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις λειτουργίας από τον ΕΦΕΤ

Το τελευταίο –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– «Αλλοτινό» ανοίγει στον Λιμένα της Θάσου, το 2015, και αποτελεί μία ακόμη «στάση» στη συνεχιζόμενη πορεία εξωστρέφειας της επιχείρησης.

Ο Θόδωρος Χατζηχρήστου στο γραφείο του

«Μόνον ευγνωμοσύνη μπορεί να νιώθει κανείς, κοιτάζοντας μια πορεία 25 ολόκληρων χρόνων που ξεκίνησε σαν… χθες», λέει ο Θόδωρος Χατζηχρήστος μιλώντας στο KAVALA POST με αφορμή την κομβική επέτειο. «Όλα έγιναν με πολλή δουλειά, αλλά και μεράκι και… “γλυκιά” υπομονή!», συμπληρώνει ο άνθρωπος πίσω από το «Αλλοτινό».

Η εταιρία «Αλλοτινό» απασχολεί σήμερα πάνω από 25 υπαλλήλους

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων [ΟΕΒΕ Καβάλας] και επί χρόνια μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο Θόδωρος Χατζηχρήστος ακολουθεί και τα συνδικαλιστικά «βήματα» του πατέρα του… «Πρέπει διαρκώς να εξελίσσεσαι, να παρακολουθείς τις νέες τάσεις, να “ακούς” τον κόσμο, να προσαρμόζεσαι», σημειώνει. «Η ενασχόλησή μου με τον συνδικαλισμό δεν έχει να κάνει με προσωπικές φιλοδοξίες αλλά με τη βαθιά πίστη ότι ένας κλάδος για να “αντέξει” στις προκλήσεις της εποχής, θα πρέπει να διακρίνεται και από συλλογικότητα», υπογραμμίζει.

Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Ο Θόδωρος Χατζηχρήστου στην αγορά της Καβάλας τη δεκαετία του 1990 με το… έλκηθρο του «Αλλοτινού» να μοιράζει δώρα στα παιδιά και να ευαισθητοποιεί για κοινωνικούς σκοπούς

Για να «ζει» μια επιχείρηση για 25 ολόκληρα χρόνια, προφανώς κάτι «κάνει» καλά. Και ποιο είναι αυτό στην περίπτωση του «Αλλοτινού»; Μα, φυσικά, νόστιμα και ποιοτικά γλυκά που έχουν γίνει… συνήθεια στους Καβαλιώτες και ενθουσιάζουν όσους τα δοκιμάζουν για πρώτη φορά.

Πέρα από τα διάσημα σιροπιαστά «Αλλοτινό» [καταΐφι, τουλουμπάκια, γαλακτομπούρεκο με ολόφρεσκια κρέμα και πολίτικο μπακλαβά] –πάντα με αγνό βούτυρο και «πλούσια» σε ξηρό καρπό, όπως σπεύδει να μας τονίσει ο Θόδωρος Χατζηχρήστος– οι «πιστοί» πελάτες των ζαχαροπλαστείων επιλέγουν τη σταθερή «αξία» της αφράτης σοκολατόπιτας που «πλημμυρίζει» από βελγική bitter σοκολάτα ή τη σοκολατένια καρυδόπιτα, τα βουτηγμένα σε θασίτικο μέλι και με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι «σαν σπιτικά» μελομακάρονα, τους τραγανούς καραμανλίδικους κουραμπιέδες [προϊόν που τα τελευταία χρόνια «ταξιδεύει» και στο εξωτερικό με την υπογραφή «Αλλοτινό»] και, φυσικά, τη βασιλόπιτα-κέικ «Αλλοτινό» με γεύση πορτοκάλι αλλά και τα αφράτα τσουρέκια, σταθερά από τα “best-sellers” κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα…

Η ομάδα Catering του «Αλλοτινό» αρχές της δεκαετίας του 2000

Εκτός από τις γλυκιές γεύσεις, στα ζαχαροπλαστεία «Αλλοτινό» οι… αλμυρές μυρωδιές «τραβάνε» και πολλούς που θέλουν κάτι ιδιαίτερο για το πρωινό τους: οι χειροποίητες παραδοσιακές πίτες «της γιαγιάς» [με γέμιση τυρί, κοτόπουλο, σπανάκι, κιμά ή κολοκύθι], με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και αγνά υλικά φουρνίζονται σταθερά κάθε πρωί, ενώ διατίθενται και κατεψυγμένες για όσους θέλουν να τις ψήσουν στο σπίτι και να τις απολαύσουν με την οικογένεια ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο Γιώργος Χατζηχρήστος

Τα τελευταία χρόνια, η… τρίτη γενιά Χατζηχρήστου έχει «μπει» δυναμικά στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο γιος του Θόδωρου Χατζηχρήστου, Γιώργος, ασχολείται με όλες τις πτυχές της δουλειάς, αλλά έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο «παγωτό», δημιουργώντας σιγά-σιγά μία νέα «παράδοση».

Το παγωτό «Αλλοτινό» φτιάχνεται αποκλειστικά με φρέσκο γάλα της Φάρμας Κουκάκη, ενώ οι γεύσεις –που αλλάζουν κάθε χρόνο– δημιουργούνται σε αποκλειστική συνεργασία με ιταλικό οίκο του Μιλάνου, της «πρωτεύουσας» του παγωτού παγκοσμίως.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του «Αλλοτινού»; «Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον, αλλά προς το παρόν θέλουμε να “σταθούμε” λίγο, με αφορμή και την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας μας, και να αξιολογήσουμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει. Και, φυσικά, να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που μας αξιολογεί καθημερινά και συνεχίζει να μας εμπιστεύεται», σημειώνει ο Θόδωρος Χατζηχρήστος.

Στιγμιότυπο από κάλυψη εκδήλωσης με Catering «Αλλοτινό» τη δεκαετία του 1990 στο Αμφιθέατρο της πρώην Νομαρχίας Καβάλας

Εάν θέλετε να μαθαίνετε όλα τα νέα των ζαχαροπλαστείων «Αλλοτινό», δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις σελίδες της επιχείρησης στο Instagram και στο Facebook

Ο Θόδωρος Χατζηχρήστος και οι πωλήτριες των ζαχαροπλαστείων «Αλλοτινό»

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό «25 χρόνια Αλλοτινό» και να είστε ένας/μία από τους 25 που θα κερδίσουν μία κάρτα που θα σας προσφέρει 25% έκπτωση για έναν ολόκληρο χρόνο, πατήστε εδώ

Το «Αλλοτινό» της συνοικίας του Αγίου Νικολάου
Το «Αλλοτινό» στη Χρυσούπολη
Το «Αλλοτινό» επί της οδού Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα, δίπλα από το ξενοδοχείο Oceanis
Το «Αλλοτινό» στον Λιμένα της Θάσου