Αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητο: Καλύτερα νωρίτερα παρά… αργότερα!

Τι συνιστούν οι κατασκευαστές και οι μηχανικοί για το... καλό του οχήματός σας - Κάθε πότε θα πρέπει να αλλάζετε λάδια για να εξασφαλίσετε την «ευζωία» του κινητήρα σας

Ηχρήση λαδιού κινητήρα προορίζεται για τη λίπανση των κινούμενων μερών του κινητήρα. Τα λιπαντικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ταχείας τριβής και διάβρωσης και στην απομάκρυνση της βρομιάς.

Τύποι λαδιών κινητήρα

Ανάλογα με την εποχή χρήσης και το ιξώδες:

  • Καλοκαιρινά (θερινά) λιπαντικά κινητήρα.
  • Χειμερινά λιπαντικά κινητήρα. Με βάση την ταξινόμηση SAE J300, τα λιπαντικά αυτά φέρουν το γράμμα W,
  • Έλαια παντός καιρού.

Με βάση το πρότυπο SAE, η ονομασία του λιπαντικού μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή δύο ψηφία. Η πρώτη δείχνει την ελάχιστη θερμοκρασία λειτουργίας του υγρού και η δεύτερη το ιξώδες σε υψηλές θερμοκρασίες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο παχύρρευστο είναι το λιπαντικό.

Ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα:

  1. Για βενζινοκινητήρες – σύμφωνα με την ταξινόμηση API, τα λιπαντικά αυτά φέρουν το γράμμα S.
  2. Για κινητήρες ντίζελ – τα λιπαντικά αυτά φέρουν το γράμμα C.
  3. Λάδια γενικής χρήσης – μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε κινητήρες βενζίνης όσο και σε κινητήρες ντίζελ και φέρουν και τα δύο παραπάνω γράμματα.

Ανάλογα με το υλικό βάσης τους:

  • Τα πετρέλαια παράγονται από τη διύλιση του αργού πετρελαίου και είναι οικονομικά.
  • Τα ημισυνθετικά λάδια παράγονται με την προσθήκη του ενός τρίτου των συνθετικών πρόσθετων στη βάση του λαδιού. Είναι ανθεκτικά στον παγετό, αλλά χάνουν ιξώδες με την πάροδο του χρόνου κατά τη χρήση.
  • Τα συνθετικά έλαια παράγονται από υδρογονάνθρακες με χημική αντίδραση. Προστατεύουν τον κινητήρα από τη διάβρωση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
  • Τα έλαια υδρογονοπυρόλυσης παράγονται με τροποποίηση του αργού πετρελαίου σε μοριακό επίπεδο.

Έχετε ακούσει αρκετές συμβουλές όπως “πρέπει να αλλάζετε τα λάδια του αυτοκινήτου σας κάθε 5.000 χιλιόμετρα ή κάθε τρεις μήνες”. Υπάρχουν επίσης αρκετοί που ισχυρίζονται ότι επειδή κυκλοφορούν στην αγορά νέα συνθετικά λιπαντικά, θα πρέπει να αλλάζετε το λιπαντικό σας κάθε 8.000-10.000 χιλιόμετρα…

Ποια είναι όμως η πραγματική απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Υπάρχει κάποιος κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε για το δικό σας αυτοκίνητο;

Γιατί είναι σημαντικό να αλλάζω το λάδι στο αυτοκίνητό μου;

Αρχικά, κάθε κινητήρας αυτοκινήτου χρειάζεται λάδι για να ανταπεξέλθει στις διάφορες λειτουργίες του. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα έλαια ίδια. Οι σύγχρονοι κινητήρες σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα και απαιτούν λιπαντικό που πληροί πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές της αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η επιλογή λανθασμένου λιπαντικού μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο όχημά σας, η οποία σίγουρα θα απαιτήσει επισκευές.

Το λάδι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής απόδοσης του αυτοκινήτου σας. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύεται κάποια βρωμιά σε αυτό, με αποτέλεσμα το φίλτρο λαδιού να μην μπορεί να τη συγκρατήσει. Εάν το λάδι δεν αλλαχθεί εγκαίρως, αυτή η βρωμιά μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Η έγκαιρη αλλαγή λαδιού θα βελτιώσει την απόδοση του αυτοκινήτου σας και θα το βοηθήσει να λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς ζημιές.

Πότε πρέπει να αλλάξω το λάδι;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα – εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Το κυριότερο είναι το μοντέλο του αυτοκινήτου σας. Τα τελευταία μοντέλα αυτοκινήτων διαθέτουν ενσωματωμένο αισθητήρα που σας λέει πότε είναι ώρα να αλλάξετε το λάδι. Ωστόσο, δεν πρέπει να την ακολουθείτε 100%. Μερικές φορές αυτοί οι αισθητήρες δεν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια αφού έχουν προσαρμοστεί σε συγκεκριμένα δεδομένα.

Φυσικά, τον παλιό καιρό, έπρεπε να αλλάζετε το λάδι στο αυτοκίνητό σας κάθε 5.000 μίλια περίπου. Ωστόσο, αυτό άλλαξε με την έλευση των συνθετικών λιπαντικών, τα οποία έχουν παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του λιπαντικού. Συγκεκριμένα, υπάρχουν μοντέλα αυτοκινήτων που, όταν χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο λιπαντικό, μπορούν να διαρκέσουν έως και 20.000 χιλιόμετρα χωρίς προβλήματα.

Συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή

Κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων ορίζει στο εγχειρίδιο χρήσης του ποιο λιπαντικό πρέπει να χρησιμοποιείτε και ποιο πρέπει να αλλάζετε κάθε 100 χλμ. περίπου. Το εγχειρίδιο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χειριστείτε σωστά το αυτοκίνητό σας, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να λάβετε κάλυψη από την εγγύηση σε περίπτωση βλάβης που δεν οφείλεται σε δικό σας λάθος. Ωστόσο, και πάλι, δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουροι, καθώς το εγχειρίδιο χρήσης μιλάει για κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Ο τρόπος οδήγησης είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει επίσης τις αλλαγές λαδιών. 15.000 χιλιόμετρα οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο δεν είναι σίγουρα το ίδιο με τα ίδια χιλιόμετρα στην πόλη ή σε κακοτράχαλο δρόμο.

Συμπέρασμα

Τελικά… πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το λάδι στο αυτοκίνητό σας; Όταν χρειάζεται αλλαγή λαδιού, φυσικά! Και για να μάθετε πότε είναι αυτή η ώρα, πρέπει να υπολογίσετε με βάση το μοντέλο του αυτοκινήτου σας, το εγχειρίδιο και τον τύπο οδήγησης.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε πότε χρειάζεται αλλαγή λαδιού στο αυτοκίνητό σας είναι ένας απλός έλεγχος. Με τον κινητήρα σβηστό, ανοίξτε την τάπα πλήρωσης λαδιού και ελέγξτε το χρώμα του λαδιού. Αν εξακολουθεί να διατηρεί μια χρυσή απόχρωση, δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξετε. Ωστόσο, εάν το χρώμα του λαδιού είναι εντελώς μαύρο, τότε είναι καιρός για συντήρηση και θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε ένα συνεργείο.

Η γενική εκτίμηση που μπορείτε να κάνετε είναι ότι πρέπει να αλλάζετε τα λάδια του αυτοκινήτου σας

  • Κάθε 5.000-7.500 για παλαιά, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με ορυκτέλαιο
  • Κάθε 7.000 έως 10.000 για αυτοκίνητα με μερικώς συνθετικά λιπαντικά
  • Κάθε 10.000 έως 15.000 για νεότερα οχήματα με πλήρως συνθετικό λάδι.

Και να θυμάστε πάντα ότι είναι καλύτερα να αλλάζετε το λάδι νωρίτερα παρά αργότερα!


Οι πληροφορίες προέρχονται από την πηγή:

Πληροφορίες για το λάδι κινητήρα – autodoc.gr

Πότε πρέπει να αλλάξετε λάδι κινητήρα – blog.spotmechanic.gr