MANTILITY: Αθηναϊκή πρεμιέρα για μια startup με μεταξωτά μαντίλια και διεθνείς βλέψεις

Αφιέρωμα στη 2η σελίδα της Καθημερινής στην αθηναϊκή πρεμιέρα της καβαλιώτικης γκαλερί μεταξωτών μαντιλιών της Βασιλικής-Ζαφειρίας Υψηλάντη


Α Θ Η Ν Α Ϊ Κ Α   P L U S   |   Μαργαρίτα Πουρνάρα

Καθημερινή, Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που γονιμοποιήθηκαν in vivo στην ελληνική περιφέρεια υπάρχουν πολλές. Η πλειονότητά τους έχει να κάνει με τον αγροδιατροφικό τομέα. Σπουδαία λάδια, εξαιρετικά τυριά, κρασιά, τσικουδιές σαρώνουν τις ξένες αγορές με την ποιότητά τους.

Στην Καβάλα, ωστόσο, ξεφύτρωσε κάτι καινούριο, που βάζει την πόλη στον χάρτη της μόδας και του ελληνικού ντιζάιν με διεθνείς αξιώσεις. Πίσω από το εγχείρημα είναι μια νέα και ταλαντούχα κοπέλα, η Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη, η οποία σχεδίαζε και υλοποιούσε επιχειρηματικές ιδέες τρίτων, μέχρις ότου πήρε την απόφαση να δώσει σάρκα και οστά σε ένα δικό της εγχείρημα.

Εξαιρετική αισθητική και ποιότητα, το μυστικό.

Το ονόμασε MANTILITY, με ένα έξυπνο ελληνοαγγλικό λογοπαίγνιο, και το λάνσαρε κάνοντας χρήση της πλατφόρμας crowdfunding Indiegogo, για να συμπληρώσει το αρχικό κεφάλαιο. Στόχος της ήταν να δώσει ξανά πνοή στα περίφημα μετάξια από το Σουφλί με μαντίλια που θα σχεδίαζαν ταλαντούχοι συνεργάτες από πολλά διαφορετικά πεδία. Παράγονται με υψηλές προδιαγραφές σε αριθμημένα κομμάτια και πολύ προσεγμένη αισθητική.

Η Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη, «ψυχή» του εγχειρήματος.

Από το 2019 έως σήμερα, η MANTILITY τα πάει περίφημα και ήδη έχει καταφέρει να γίνει γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρων. Η καβαλιώτικη startup κάνει ζεύξη ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τη μακραίωνη παράδοση της μεταξουργίας μέσα από τη σύγχρονη ματιά.

Ανάμεσα στους σχεδιαστές βρίσκει κανείς κεραμίστες όπως ο Kώστας Καρακίτσος, φωτογράφους όπως ο Στράτος Καλαφάτης, αρχιτέκτονες, γραφίστες, ακόμα και γκραφιτάδες, δημιουργικά γραφεία όπως οι G Design αλλά και εικαστικούς όπως ο Cacao Rocks. Αυτοί δίνουν στη MANTILITY τα σχέδιά τους και ύστερα αυτά τυπώνονται ψηφιακά πάνω στο μετάξι σε διαφορετικές διαστάσεις.

Εως τώρα μπορούσε να τα δει κανείς και να τα αγοράσει διαδικτυακά σε πωλητήρια συγκεκριμένων χώρων, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής, τα Greek Design Stores και ορισμένα επιλεγμένα καταστήματα σε μεγάλα θέρετρα. Μια έκθεση με τα μαντίλια είχε γίνει και μέσα στο τέμενος του Ιμαρέτ της Καβάλας, με τίτλο Κήπος από μετάξι.

Η MANTILITY κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.

Από το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, όμως, η MANTILITY φιλοξενείται στο πρώτο «pop-up space» της Αθήνας, Kal.Αthi, που βρίσκεται στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου, επί της οδού Αθηναΐδος 6. Είναι η πρώτη φορά που τα μικρά έργα τέχνης από μετάξι θα έχουν μια μικρή προσωρινή στέγη και όχι μόνο στο διαδικτυακό τους κατάστημα. Και μάλιστα θα δώσουν χρώμα σε έναν ιστορικά φορτισμένο χώρο, καθώς το κτίριο ήταν η οικία του ηρωικού Μάρκου Μπότσαρη.

Η γκαλερί της MANTILITY στο pop-up space Kal.Athi, Καλαμιώτου & Αθηναΐδος 6, στην Αθήνα.

Εκεί θα βρούμε πάνω από 40 καλλιτέχνες και πάνω από 150 διαφορετικά σχέδια. «Πιστεύουμε, όλη η ομάδα, πως τα μαντίλια μας είναι ευγενείς αγγελιοφόροι του μεταξιού και “καμβάδες” για ταλαντούχους καλλιτέχνες ώστε να αφηγηθούν μοναδικές ιστορίες», λέει η Βασιλική στη στήλη.

Η αθηναϊκή παρουσία της MANTILITY θα κρατήσει τρεις μήνες.

Συνεργάζεται με 40 καλλιτέχνες.