Η συνταγή της αγάπης «μαγειρεύεται» από τα παιδιά. Ένα ιδιαίτερο εγχείρημα με αφετηρία την Καβάλα

Diana's Meals: Το καλό φαγητό είναι ένα από τα συστατικά της ευτυχίας - Η Ντιάνα από την Καβάλα, σε συνεργασία με την ψυχολόγο Στέλλα Αργυρίου, ετοιμάζουν ένα «μάθημα» που ξεκινάει από την κουζίνα και καταλήγει στην ψυχή των παιδιών

Για πολλούς η μαγειρική είναι μια δημιουργική απασχόληση, για άλλους μια αναγκαστική διαδικασία και για κάποιους άλλους μια αφορμή για κοινωνική συναναστροφή. Για την Ντιάνα όμως από την Καβάλα, μητέρα της Ιωάννας και του Γιώργου, είναι κάτι πολύ περισσότερο

Από μικρή ηλικία θυμάται τον εαυτό της στην κουζίνα, να μπλέκεται στα πόδια της μαμάς και της γιαγιάς της, με ένα «τεφτέρι» στο χέρι να σημειώνει υλικά, δοσολογίες και μυστικά συνταγών που περνούσαν από γενιά σε γενιά. Όσο μεγάλωνε, αυτές τις συνταγές τις «πείραζε» ή όπως της λένε και τα παιδιά της, φτιάχνει… jazz συνταγές, μιας και ο αυτοσχεδιασμός είναι το βασικό συστατικό της, όπως και κάνουν και οι τζαζίστες… Μπαμπάς μουσικός γαρ, οι νότες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της οικογένειας.

Η Ντιάνα πιστεύει ότι το καλό φαγητό είναι ένα από τα συστατικά της ευτυχίας. Εκείνο που θυμάται είναι Κυριακές με συγγενείς, φίλους, μαγειρέματα, γέλια, σχέδια για το μέλλον. Να βλέπει χαρούμενα τα πρόσωπα που αγαπάει… Αγαπημένες ταινίες της οικογένειάς της, ο «Ρατατούης» και ο «Σεφ» με τον Τζον Φαβρό, «Ο σεφ και ο σεφ του» με τον Ζαν Ρενό…  Όλες οι εκφάνσεις της ζωής της «δείχνουν» πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στη ζωή της η μαγειρική.

Ακόμη και το όνειρο της ζωής της με τον άντρα της, είχε σχέση με αυτήν… Σχεδίαζαν και ονειρεύονταν, μόλις φύγουν τα παιδιά για σπουδές από το σπίτι, να πάρουν μια καντίνα και να γυρνάνε τον κόσμο. Να μαγειρεύουν για άστεγους και για άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δυστυχώς όμως, αυτό το όνειρο τον Μάιο του 2020 διακόπηκε όταν ο Άρης, ο σύζυγός της, πέθανε από ανακοπή. «Η αγάπη δε τελειώνει, όμως. Αγαπάς και όταν κάτι έχει φύγει. Αγαπάς τις αναμνήσεις. Και τότε ψάχνεις τρόπο να μοιράσεις την αγάπη που έχεις μέσα σου», λέει η ίδια.

Για ψυχοθεραπεία, λοιπόν, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 να μοιράζεται με τον κόσμο αυτήν την αγάπη και ό,τι μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι, σε μια σελίδα στο Instagram αρχικά. Το όνειρο έγινε αληθινό, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ξανά, ενώ συγχρόνως «τρέχουν» και άλλα projects. Ένα από αυτά είναι και η διδασκαλία μαγειρικής σε μικρά παιδιά.

Η υλοποίηση της ιδέας της έμεινε πίσω λόγω Covid, αλλά η ίδια δεν πτοείται και δεν κάνει πίσω: Σκοπός της να πηγαίνει σε σχολεία αρχικά της περιοχής μας να μαγειρεύει με τα παιδιά. Άλλωστε, η μαγειρική είναι από τα λίγα πράγματα που καλλιεργεί και τις 8 νοημοσύνες, δηλαδή την πολλαπλή νοημοσύνη, για την οποία μίλησε πρώτος ο ψυχολόγος, Howard Earl Gardner.

Και επιστημονικά τεκμηριωμένα, λοιπόν, η μαγειρική είναι από τα λίγα πράγματα που βοηθούν ένα παιδί σε μικρή ηλικία να καλλιεργήσει και τις 8 νοημοσύνες, συν την συναισθηματική νοημοσύνη. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι στα καλύτερα σχολεία του κόσμου στη Φιλανδία και στην Ιαπωνία το μάθημα της μαγειρικής είναι βασικό μάθημα. «Αφού όμως δε διδάσκεται στα σχολεία ας το κάνουμε εμείς με τα παιδιά μας. Η ώρα που περνάμε μαζί στην κουζίνα είναι ότι ουσιώδης, μας δένει με τα παιδιά μας, τα παιδιά μας ανοίγονται εκείνη την ώρα και μας μιλάνε για τα προβλήματά τους», όπως λέει η Ντιάνα.

Η αρχή αυτού του εγχειρήματος θα ξεκινήσει από το παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας (πρώην Παιδόπολη), σε συνεργασία με την ψυχολόγο Στέλλα Αργυρίου. Και αυτό είναι μόνον η αρχή, με την… κουζίνα της αγάπης να έχει ήδη προθερμανθεί.

Info

Μπορείτε να μοιραστείτε με την Ντιάνα την αγάπη της για τη μαγειρική:

  • στην ιστοσελίδα της εδώ
  • στο Facebook εδώ
  • στο Instagram εδώ