Γιώργος Καλτσούδας: Ο καλλιτέχνης που άφησε Λος Άντζελες και Τορόντο γιατί τον εμπνέει… η Καβάλα [φωτογραφίες]

Γνωρίστε τη δουλειά του νεαρού εικονογράφου ο οποίος δουλεύει «σε όλο τον κόσμο» ζώντας στη γενέτειρα πόλη του


Συνέντευξη στον Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο

ΟΓιώργος Καλτσούδας είναι ένας νέος καλλιτέχνης ο οποίος ζει και αναπνέει στην Καβάλα. Είναι πολίτης του κόσμου, κάτι το οποίο διακρίνεται από τις δουλείες του, αφού ο ίδιος έχει ζήσει στο Λονδίνο, στο Τορόντο και στο Λος Άντζελες αλλά επέλεξε να μείνει στην γενέτειρα του η οποία αποτελεί πηγή ηρεμίας του.

Στους ηλεκτρονικούς καμβάδες του κυριαρχούν ήρωες κόμικ, αλλά και πολλοί ήρωες από τη Nintendo ή ακόμη και το Dragon Ball ή και από την Disney.

Η αγάπη του για τα ζώα είναι έκδηλη αφού σχεδόν σε όλα τα έργα του διακρίνονται ακόμη και σε μια αφίσα που έκανε για τους Transformers: Beast Wars βρίσκονται κρυμμένοι σε τροπικό δάσος, δυο παπαγάλοι, μια ιγκουάνα και μια Λιβελούλα.

Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr για την αγάπη του την μεγάλη, την ζωγραφική και δηλώνει έτοιμος να δώσει πολλά ακόμη… Σίγουρα ένας ζωγράφος που διάλεξε την Ελλάδα αντί για μια καριέρα μεγάλη στο εξωτερικό καθώς εδώ είναι το καταφύγιο του.

…για κάποιον λόγο πάντα ένιωθα τη μεγαλύτερη έμπνευση όποτε επέστρεφα στη Καβάλα. Δεν ξέρω πώς εξηγείται αυτό. Νιώθω μια γαλήνη, μια ηρεμία. Ίσως είναι η κοντινή απόσταση με τη θάλασσα…;

Γιώργο κάνεις υπέροχες εικόνες λες και έχεις τραβήξει στιγμιότυπα από animation. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Μ’ αρέσει όταν βλέπω κάποιους καλλιτέχνες να δημιουργούν σουρεαλιστικά έργα με έξυπνα κόνσεπτ και άλλους να φτιάχνουν αφίσες με τεράστιο μοντάζ που έχει όλους τους χαρακτήρες μέσα κτλ, όμως αυτά δεν με εκφράζουν έμενα. Σπάνια θα το κάνω αυτό. Προσωπικά προτιμώ περισσότερο να απεικονίσω συγκεκριμένο στιγμιότυπο που αντιπροσωπεύει τη ταινία ή σειρά για την οποία μου έχει ζητηθεί να φτιάξω κάτι. Συνήθως θα είναι η στιγμή που με άφησε με τη καλύτερη εντύπωση ή συγκεκριμένο πλάνο που μπορεί να μου φάνηκε ως η πιο δυνατή εικόνα της ταινίας/σειράς. Έπειτα, δεν το αντιγράφω –δεν προσπαθώ να το μεταφέρω ακριβώς όπως ήταν– μεταφράζω την εικόνα μέσα από τη δική μου προσωπική όψη, με βάση το πως το θυμάμαι, πως αισθάνθηκα τη πρώτη φορά σαν θεατής.

Η αλήθεια είναι ότι στον ηλεκτρονικό καμβά σου χωράς πολλούς ήρωες συνήθως το κάνεις για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον ή απλά σου βγαίνει ανάλογα το έργο;
Αυτό έχει να κάνει ανάλογα με το τι ζητάει ο κάθε άνθρωπος που θέλει να του φτιάξω κάτι. Δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση. Αν όμως νιώσω ότι θα χρειαστεί κάποιο μεγάλο πλήθος στο παρασκήνιο π.χ. τότε θα το κάνω. Δεν θα τεμπελιάσω, δεν θα δικαιολογήσω με κάποιον τρόπο να το αποφύγω. Ενώ άλλες φορές, και να θέλω να ζωγραφίσω μπόλικο υλικό, δεν θα το κάνω αν πιστεύω πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα βγει κάνοντας κάτι μίνιμαλ με έναν μόνο βασικό, κεντρικό χαρακτήρα.

Έχεις μια αδυναμία σε συγκεκριμένους ήρωες της Disney και στον Μπάτμαν και γενικότερα στα παιδικά της δεκαετίας του 90;
Δεν θα το έλεγα αδυναμία ακριβώς, αλλά ναι, γενικότερα πάντα μου άρεσε να χαζεύω αναλυτικά τα σχέδια (κινούμενα και κόμικ) από πολλές δημιουργίες των 80ς, 90ς, αλλά και πιο σύγχρονες σειρές, είτε προέρχονται από Ευρώπη, Ασία, ή Αμερική. Έχω όμως μια Ιδιαίτερη αδυναμία για τους χαρακτήρες και κόσμους της Nintendo. Και γενικότερα έχω μια τάση να θαυμάζω περισσότερο τέτοιου είδους έργα που έχουν πιο παιδικό στυλ, όπως Super Mario, Zelda, Dragon Ball, και τα Ιταλικά κόμικ της Disney. Όσο λιγότερο ρεαλιστικό μου φαίνεται κάτι, τόσο το καλύτερο, για κάποιον λόγο.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι στου στην ζωγραφική; Θυμάσαι τον εαυτό σου πάντα με πινέλα και μαρκαδόρους;
Πάντα. Μικρός σχεδίαζα σε όλα τα βιβλία μου. Δεν έδινα καθόλου σημασία στο μάθημα και με φώναζαν οι καθηγητές. Ήμουν μαθητής του 10 με 14, αλλά δεν μ’ενοιαζε. Ήμουν αποφασισμένος ότι θα γίνω ζωγράφος επαγγελματικά. Δεν υπήρχε δεύτερη επιλογή backup.

Μένεις στην Καβάλα, πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη που δραστηριοποιείται σε μια πόλη απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα να δημιουργεί και να γεννά τάσεις;
Γενικά είμαι πολυτάξιδος, παγκόσμιος τύπος και έχω ζήσει και Λονδίνο, Τορόντο, Λος Άτνζελες. Οπότε δεν έμεινα εγκλωβισμένος σε αυτή τη συγκεκριμένη πόλη έως τώρα. Παρόλο αυτά όμως, για κάποιον λόγο πάντα ένιωθα τη μεγαλύτερη έμπνευση όποτε επέστρεφα στη Καβάλα. Δεν ξέρω πως εξηγείται αυτό. Νιώθω μια γαλήνη, μια ηρεμία. Ίσως είναι η κοντινή απόσταση με τη θάλασσα; Ίσως επειδή δεν υπάρχουν τόσοι περισπασμοί εδώ; Δεν είμαι σίγουρος.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου, δικό σου έργο και γιατί; Ποια σε παίδεψε πιο πολύ και γιατί;
Η αγαπημένη μου εικόνα που έχω φτιάξει μέχρι στιγμής είναι μια με δεινόσαυρους, εκπαιδευτικού τύπου, η οποία δείχνει τη διαφορά μεγέθους μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με τον άνθρωπο. Μετά από αυτήν, ίσως δεύτερη αγαπημένη είναι η αφίσα της Μικρής Γοργόνας, επειδή έχει εκατοντάδες ψάρια διαφόρων ειδών. Θέλω πάντα να ζωγραφίζω ζώα. Όπου μπορώ να χώσω μέσα κάποιο ζωάκι, θα το κάνω. Ακόμα και σε μια αφίσα που έκανα για τους Transformers: Beast Wars που βρίσκονται κρυμμένοι σε τροπικό δάσος, δεν άντεξα, πρόσθεσα δυο παπαγάλους, μια ιγκουάνα και μια Λιβελούλα.

Πώς νιώθεις όταν ολοκληρώνεις την εικόνα που έχεις φανταστεί στον καμβά σου; Ποια σε παίδεψε πιο πολύ και γιατί;
Δεν έχω πάντα χρόνο να απολαύσω τα επιτεύγματα μου γιατί έρχεται η μια δουλειά αμέσως μετά την άλλη και καίγομαι στις προθεσμίες. Δεν έχω παιδευτεί ποτέ με κάτι αλλά έχουν υπάρξει μερικά project που ήταν πολύ χρονοβόρα, ειδικά αυτή με την κακιά μάγισσα της Ωραίας Κοιμωμένης, γιατί είχε υπερβολική λεπτομέρεια στο πλήθος, στα πανό, και στη αρχιτεκτονική του κάστρου.

Αν έκανες ένα γκράφιτι σε ένα τοίχο που θα τον έβλεπαν όλοι τι θα ζωγράφιζες και ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα εξέπεμπες μέσα από το έργο σου;
Δεν έχω ιδέα, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Ίσως να έκανα τους δεινόσαυρους που ανέφερα πριν, σε τεράστιο μέγεθος. Πιστεύω πως η αντίθεση με το μοντέρνο αστικό περιβάλλον θα ήταν πολύ ενδιαφέρον σαν αποτέλεσμα.

Πηγή: newsbomb.gr

Δείτε περισσότερες δημιουργίες του Καβαλιώτη Γιώργου Καλτσούδα: