Ροζ Πάνθηρ, τέλος εποχής: Το τελευταίο βίντεο κλαμπ της Καβάλας μάς… αποχαιρετά! [φωτογραφίες]

Flashback: Ο «Πάνθηρας» βγαίνει στη... σύνταξη και, λίγο πριν την «αυλαία», ξεφυλλίζει μαζί μας το άλμπουμ των αναμνήσεων ενός όμορφου ταξιδιού που κράτησε 38 ολόκληρα χρόνια!

Υπάρχουν κάποια brand names που, στο διάβα του χρόνου, καταφέρνουν και συνυφαίνουν το όνομά τους με το ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρουν. Στην Καβάλα υπάρχει ένα τέτοιο brand που, στα χείλη όλων μας, σημαίνει «βίντεο κλαμπ». Και αυτό το brand δεν είναι άλλο από το «Ροζ Πάνθηρ»!

Η «επέλαση» του βίντεο στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του ’80 σήμαινε και τη ραγδαία εξάπλωσή των βίντεο κλαμπ σε όλη την Επικράτεια. Ο «Ροζ Πάνθηρ» δεν ήταν το πρώτο κλαμπ [ή Λέσχη] που άνοιξε στην Καβάλα, αλλά ήταν σίγουρα το πλέον γνωστό, το πιο ενημερωμένο, το πιο «προχωρημένο» και το τελευταίο που στάθηκε «όρθιο». Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον…

Τον επόμενο μήνα, ο «Ροζ Πάνθηρ» μάς αποχαιρετά μετά από… 38 ολόκληρα χρόνια! Ο λόγος; Ο ιδιοκτήτης Θοδωρής Τεκερίδης βγαίνει στη σύνταξη, αφού, μετά από σχεδόν τέσσερις «γεμάτες» δεκαετίες, μάλλον ήρθε η ώρα της… ξεκούρασης!

Το KAVALA POST, λίγο πριν την «αυλαία», επιχειρεί μία ιστορική αναδρομή σε ένα από τα πιο διάσημα βίντεο κλαμπ της Βόρειας Ελλάδας, και όχι μόνον…

Αθήνα, Γαλάτσι, 1984: Το πρώτο κατάστημα «Video Λέσχη Pink Panther»

Όλα ξεκίνησαν από την… Αθήνα!

Ήταν 1984 όταν στην περιοχή του Γαλατσίου, ο Θοδωρής και η Ουρανία Τεκερίδου άνοιξαν το κατάστημα «Βίντεο-Λέσχη Pink Panther». Η επιτυχία ήταν άμεση και η ανταπόκριση μεγάλη· έτσι, σύντομα άνοιξαν ακόμη δύο καταστήματα στις γύρω περιοχές για να καλύψουν τη ζήτηση που είχε αρχίσει να παίρνει «τα πάνω» της.

Ωστόσο, στα τέλη της «χρυσής», για το βίντεο, δεκαετίας του ’80, ο «Πάνθηρ» αποφάσισε να… μετακομίσει βόρεια.

Το 1989 ανοίγει το πρώτο κατάστημα «Ροζ Πάνθηρ» επί της οδού 7ης Μεραρχίας. Η επιτυχία είναι άμεση και η πρωτοποριακή, για τα δεδομένα της εποχής, «λέσχη» γίνεται «στέκι», αποκτώντας χιλιάδες συνδρομητές που σπεύδουν να νοικιάσουν βιντεοταινίες για την «εν οίκω» διασκέδασή τους και όχι μόνον…

Πολλές πρωτοποριακές ιδέες ξεκινήσαν από αυτό το κατάστημα, όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία του πρώτου Game Room το 1992, με τα παιδιά να παίζουν με τις ώρες Super Nintendo και Sega Mega Drive.

Η περιήγηση στο βίντεο κλαμπ «Ροζ Πάνθηρ» ήταν σχεδόν ένα… κοινωνικό γεγονός και πολλοί Καβαλιώτες το «έβλεπαν» ως μέρος της βραδινής τους εξόδου, εκείνη την περίοδο. Επίσης, διοργανώνονταν πάρτι μασκέ και χριστουγεννιάτικα gala, ενώ πάντα υπήρχε φρέσκος καφές για τους επισκέπτες που περνούσαν ώρες αναζητώντας την αγαπημένη τους ταινία.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και σήμερα –5 χρόνια μετά το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος– η στάση του αστικού λεωφορείου που βρίσκεται στον απέναντι δρόμο είναι γνωστή σαν «στάση Ροζ Πάνθηρας».

Η κατακόρυφη άνοδος και οι νέες τεχνολογίες που άλλαξαν τα δεδομένα

Το 2003 οι ιδιοκτήτες ανοίγουν ένα νέο κατάστημα στην Ερυθρού Σταυρού 48, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Μέσα στα επόμενα χρόνια ξεκινάνε την λειτουργία τους άλλα τρία καταστήματα: ένα στο Σούγιολου της Καβάλας, αλλά και υποκαταστήματα στη Δράμα και την Ξάνθη.

Οι καινοτομίες συνεχίστηκαν, καθώς στο κατάστημα της Ερυθρού Σταυρού υπήρχε κάθε βράδυ… Dj που έπαιζε μουσική για τους επισκέπτες-πελάτες!

Μετά το 2010 ωστόσο, η τεχνολογική άνθιση και οι νέοι τρόποι προβολής ταινιών και σειρών, άλλαξαν τα δεδομένα των καταστημάτων.

Εν έτη 2022 πλέον, ο Ροζ Πάνθηρ έχει μόνον ένα κατάστημα, αυτό στην Ερυθρού Σταυρού…

Ο «Πάνθηρ» φρόντισε να προσαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο στα νέα δεδομένα της εποχής. Το κατάστημα της Ερυθρού Σταυρού φιλοξενούσε παιδικά πάρτι στο ειδικά διαμορφωμένο Game Room –με Playstation, πλέον– ενώ στον εξωτερικό χώρο λειτουργούσε καφετέρια.

Ένα «ευχαριστώ»…

Όλα αυτά βέβαια θα ανήκουν στο παρελθόν σε λίγες εβδομάδες, όταν και το τελευταίο κατάστημα θα σταματήσει τη λειτουργία του λόγω συνταξιοδότησης.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο της Καβάλας και των γύρω περιοχών που, όλα αυτά τα χρόνια αγάπησαν τον “Ροζ Πάνθηρ” και τον έβαλαν στην καθημερινότητά τους. Εις το… επανιδείν!», λένε στο KAVALA POST ο Θοδωρής και η Ουρανία.

Εν είδει «αποχαιρετιστηρίου», δημοσιεύουμε ένα απάνθισμα από «Ροζ» στιγμές των τελευταίων χρόνων…