Τι είδους φωτισμός χρησιμοποιείται σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Oφωτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος κάθε σύγχρονου αυτοκινήτου. Η ποιότητα του φωτισμού δεν επηρεάζει μόνο την οδηγική άνεση, αλλά και την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών του. Υπάρχουν διάφοροι τύποι προβολέων και λαμπτήρων αυτοκινήτου που έχουν διαφορετικούς σκοπούς.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά όλων των κύριων τύπων φώτων αυτοκινήτου.

Εικόνα λαμπτήρων αυτοκινήτου από την ιστοσελίδα rexbo.gr

Οι κύριες παραλλαγές των φώτων αυτοκινήτου

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες:

  1. Εξωτερικά. Αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό φωτισμού που βρίσκεται στο εξωτερικό του αυτοκινήτου.
  2. Εσωτερικό. Πρόκειται για τα συστήματα φωτισμού στο εσωτερικό του οχήματος.

Χαρακτηριστικά και τύποι προβολέων

Τα κύρια στοιχεία φωτισμού που υπάρχουν σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα περιλαμβάνουν τη δέσμη διασταύρωσης και τη δέσμη μεγάλης σκάλας. Αυτές είναι οι δύο κύριες λειτουργίες που χρησιμοποιούνται κατά την ενεργοποίηση των εμπρόσθιων φώτων ενός οχήματος.

Κοντινή δέσμη – κανονικά αυτή η λειτουργία είναι σε θέση να παρέχει ορατότητα 60 έως 80 μέτρα μπροστά από το όχημα, εξασφαλίζοντας την ορατότητα του οδηγού στο σούρουπο ή κατά τη διάρκεια ομίχλης.

Μεγάλη δέσμη φωτός – ο κύριος σκοπός αυτού του τύπου φωτός είναι να διασφαλίζει την ορατότητα τη νύχτα στους επαρχιακούς δρόμους. Η ακτίνα φωτός φτάνει σε απόσταση 130-150 μέτρων.

Οι ακόλουθοι λαμπτήρες αυτοκινήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαμηλή και την υψηλή δέσμη φωτός:

  • Λαμπτήρες πυρακτώσεως.
  • Xenon.
  • Λαμπτήρες LED (συνήθως τοποθετούνται στους προβολείς διασταύρωσης).

Παραλλαγές εξωτερικού φωτισμού αυτοκινήτων

Ο βοηθητικός φωτισμός δεν πρέπει να ξεχνιέται – έχει τον δικό του εξίσου σημαντικό σκοπό, γι’ αυτό και όλοι οι λαμπτήρες πρέπει να είναι πάντα σε καλή λειτουργία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Φώτα πορείας – χρησιμοποιούνται για να υποδεικνύουν το πλάτος του αυτοκινήτου, απαραίτητο στο σκοτάδι, μπορεί να είναι εμπρός και πίσω. 
  2. Φώτα στοπ – η κύρια λειτουργία τους είναι να προειδοποιούν τους οδηγούς που κινούνται στην κυκλοφορία πίσω τους ότι το αυτοκίνητο επιβραδύνει. 
  3. Δείκτες στροφής – ήδη από το όνομα είναι σαφές ότι αυτά τα φώτα χρειάζονται για να σηματοδοτούν στους άλλους οδηγούς ότι το όχημα σκοπεύει να στρίψει.
  4. Φώτα πινακίδας κυκλοφορίας – αυτά τα φώτα ενεργοποιούνται συνήθως τη νύχτα για να διασφαλίζουν ότι η πινακίδα κυκλοφορίας είναι ευδιάκριτη.
  5. Φωτεινοί σηματοδότες οπισθοπορείας – αυτοί χρησιμοποιούνται κατά την οπισθοπορεία, συνήθως κατά τη νυχτερινή στάθμευση.

Χαρακτηριστικά και τύποι συστημάτων εσωτερικού φωτισμού

Ο εσωτερικός φωτισμός σε ένα αυτοκίνητο είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο. Κάθε οδηγός θέλει να μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει στο αυτοκίνητο με άνεση και τη νύχτα. Γι’ αυτό ο φωτισμός είναι απαραίτητος – και αυτό περιλαμβάνει τον φωτισμό αυτών των στοιχείων:

  • Πίνακας οργάνων – εδώ το φως είναι απαραίτητο ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει καθαρά τις ενδείξεις όλων των κύριων οργάνων.
  • Εσωτερικό – ο εσωτερικός φωτισμός είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για τον οδηγό αλλά και για τους επιβάτες.
  • Το ντουλαπάκι του συνοδηγού – εδώ φυλάτε σημαντικά μικροαντικείμενα που πρέπει να βρίσκονται κοντά σας.
  • Ο χώρος αποσκευών – εδώ μπορείτε επίσης να βρείτε πολλά αντικείμενα, όχι μόνο τσάντες, αλλά και εργαλεία, έναν συμπιεστή και πολλά άλλα.